Rusia este mai puţin eficace în spaţiul cibernetic decât se credea, apreciază lideri militari europeni

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rusia este mai puţin eficace în spaţiul cibernetic decât se credea, apreciază lideri militari europeni
Rusia este mai puţin eficace în spaţiul cibernetic decât se credea, apreciază lideri militari europeni

Rusia s-a dovedit a fi mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic în timpul agresiunii sale contra Ucrainei, sunt de părere lideri europeni ai forţelor militare de apărare cibernetică, transmite joi AFP.

''Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic'' pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.

''Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic'', a spus el.

Printre altele, Rusia este ''puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare'', a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.

 

Rusia este mai puţin eficace în spaţiul cibernetic



Colonelul Romualdas Petkevicius, de la Centrul naţional de securitate cibernetică din Lituania, a afirmat că în mod evident ''ruşii nu erau pregătiţi să ducă un război coordonat pe plan fizic şi pe plan cibernetic''.

La rândul său, generalul Didier Tisseyre, şeful forţelor franceze în domeniul cibernetic (Comcyber), a constatat că nu există o legătură între atacurile informatice şi ofensiva militară din teren. ''Poate că ruşii nu au reuşit să organizeze acest lucru aşa cum ar fi dorit şi capacităţile lor nu sunt atât de solide cum se credea'', a indicat Tisseyre.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

 

SUA atrage atenţia: alianţa dintre China şi Rusia pune în pericol securitatea mondială

 

China şi Rusia şi-au exprimat votul de veto cu privire la aplicarea sancţiunilor Coreei de Nord la reuniunea Adunării Generale a ONU. Statele Unite pun la îndoială credibilitatea celor două ţări care şi-au ridicat parteneriatul strategic „fără limite” deasupra securităţii globale.

Statele Unite consideră parteneriatul strategic Rusia - China lipsit de scrupule, pentru că prin manifestarea opţiunii de veto în cadrul Adunării Generale a ONU pentru a bloca sancţiunile adresate Coreei de Nord, cele două ţări periclitează securitatea globală.

„Sperăm că aceste voturi de veto nu sunt o reflecţie a direcţiei acestui parteneriat. Explicaţiile lor pentru exercitarea dreptului de veto au fost insuficiente, necredibile şi neconvingătoare. Vetourile nu au fost aplicate pentru a servi siguranţa şi securitatea noastră colectivă”, a declarat diplomatul american Jeffrey DeLaurentis la reuniunea Adunării Generale a ONU.

China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie, cu aproape trei săptămâni înainte ca Rusia să înceapă invadarea Ucrainei. Vetourile lor asupra Coreei de Nord au divizat public Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată din 2006 de când au fost aplicate primele sancţiuni Phenianului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel