Rusia este acum cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, după ce Beijingul a crescut importurile cu 55%

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Rusia este acum cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, după ce Beijingul a crescut importurile cu 55% pentru a profita de prețurile scăzute în urma sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Rusia a înlocuit Arabia Saudită ca fiind cel mai mare furnizor al Chinei, după ce o creștere de 55% în ultimul an a permis statului chinez să capitalizeze pe seama prețurilor scăzute provocate de țările occidentale care au refuzat să cumpere petrol din Rusia, conform Daily Mail.

 

Exporturile de petrol rusesc către China au totalizat aproape 8,42 milioane de tone în luna mai

 

Exporturile de petrol rusesc către China au totalizat aproape 8,42 milioane de tone în luna mai, devansând Arabia Saudită, care a exportat 7,82 milioane de tone către China.

Giganții chinezi de stat Sinopec și Zhenhua Oil și-au mărit achizițiile de țiței rusesc în ultimele luni, rafinând petrolul și vânzându-l mai departe.

Reducerile de până la 30% au subminat sancțiunile occidentale și au stârnit temeri că Rusia va continua să găsească finanțare pentru războiul său din Ucraina.

Săptămâna trecută, grupul de reflecție Centre for Research on Energy and Clean Air a declarat că Rusia a obținut venituri de aproape 100 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile de la invazia țării în Ucraina.

Uniunea Europeană a realizat 61% din aceste importuri, în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari.

Prețul petrolului a crescut cu peste 60% în ultimele 12 luni, depășind luni pragul de 112 dolari pe baril pentru țițeiul de referință internațională.

 

China a promis că îl va susține pe Vladimir Putin în ceea ce privește "suveranitatea și securitatea" Rusiei

 

China a oscilat între sprijinul deschis pentru agresiunea Rusiei și condamnarea războiului, în ciuda faptului că cele două țări și-au consolidat legăturile în februarie, înainte de invazie.

Dar Partidul Comunist Chinez a devenit din ce în ce mai îndrăzneț pe măsură ce războiul se prelungește, pierzând teama de sancțiunile occidentale introduse ca represalii pentru acțiunile lui Vladimir Putin.

La 15 iunie, China a promis că îl va susține pe Vladimir Putin în ceea ce privește "suveranitatea și securitatea" Rusiei, cele două țări urmând să își intensifice legăturile economice - ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze Beijingul că riscă să ajungă "de partea greșită a istoriei".

Președintele Xi Jinping a vorbit cu omologul său rus în cadrul unei convorbiri telefonice, în timpul căreia a refuzat să condamne masivul asalt militar în curs de desfășurare al Moscovei asupra Ucrainei.

Beijingul a fost acuzat că oferă acoperire diplomatică Moscovei, explodând sancțiunile occidentale și vânzările de arme către Kiev, în timp ce escaladează tensiunile în propria regiune prin amenințări tot mai mari la adresa Taiwanului.

A fost a doua convorbire telefonică raportată între cei doi lideri de când Putin și-a lansat invazia în Ucraina, la 24 februarie.

 

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată la începutul lunii februarie

 

Cei doi s-au întâlnit ultima dată la începutul lunii februarie, când Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022.

Cu doar câteva săptămâni înainte ca Putin să ordone trupelor sale să intre în Ucraina, Moscova și Beijingul au convenit asupra unui parteneriat "fără limite" atunci când cei doi lideri s-au întâlnit.

În martie, s-a raportat că înalți oficiali chinezi i-au cerut lui Putin să amâne invadarea Ucrainei până după Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

Occidentul a adoptat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca represalii pentru invazia sa în Ucraina, iar Moscova consideră că Europa și Statele Unite au provocat astfel o încetinire economică globală.

De asemenea, Moscova caută noi piețe și furnizori pentru a înlocui marile firme străine care au părăsit Rusia în urma invaziei.

Uniunea Europeană și Statele Unite au avertizat că orice susținere din partea Beijingului pentru războiul Rusiei sau ajutor pentru ca Moscova să evite sancțiunile occidentale ar afecta legăturile.

China și India sunt două economii majore care nu au luat parte la măsurile de represalii împotriva Moscovei, Putin mizând pe relațiile țării sale cu cele două pentru a-l salva de consecințele economice.

Beijingul este cel mai mare partener comercial al Moscovei, volumul schimburilor comerciale ajungând anul trecut la 147 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel