Rusia îi cere Turciei să se abțină de la o ofensivă pe scară largă în Siria

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rusia îi cere Turciei să se abțină de la o ofensivă pe scară largă în Siria
Rusia îi cere Turciei să se abțină de la o ofensivă pe scară largă în Siria

Rusia i-a cerut Turciei să se abțină de la o ofensivă terestră la scară largă în Siria, a declarat miercuri negociatorul rus de rang înalt Alexander Lavrentyev, deoarece astfel de acțiuni ar putea declanșa o escaladare a violențelor.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat în această săptămână că Turcia va ataca în curând militanții kurzi din Siria cu tancuri și soldați, semnalând o posibilă ofensivă terestră ca represalii pentru un atac cu bombă în Istanbul.

"Sperăm că argumentele noastre vor fi ascultate la Ankara și că se vor găsi alte modalități de rezolvare a problemei", a declarat Lavrentyev, după o nouă rundă de discuții despre Siria cu delegații turcești și iraniene în Kazahstan.

Lavrentyev a declarat că Statele Unite urmează un curs "distructiv" în nord-estul Siriei, iar rezolvarea problemei kurde ar fi un factor important în stabilizarea situației din regiune.

Kurzii, a spus el, sunt "ostatici ai Statelor Unite", ceea ce împiedică rezolvarea crizei.

 

Statele Unite s-au aliat cu Forțele Democratice Siriene (FDS), în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, provocând o ruptură profundă cu Turcia

 

"Fără prezența SUA, problema kurdă ar fi putut fi rezolvată foarte repede, sunt sigur", a declarat Lavrentyev.

Rusia, Turcia și Iranul s-au angajat, într-o declarație comună după discuții, să reziste în continuare "planurilor separatiste care vizează subminarea suveranității și integrității teritoriale a Siriei și amenințarea securității naționale a țărilor vecine, inclusiv prin atacuri și infiltrații transfrontaliere".

Lavrentyev a declarat că părțile au discutat despre implicarea Chinei în viitoarele discuții de la Astana în calitate de observator, o idee cu care Iranul a fost de acord, în timp ce Turcia încă o ia în considerare.

 

Erdogan spune că Turcia va lansa o operațiune terestră în Siria atunci când va fi convenabil


Președintele Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operațiunile aeriene ale Turciei împotriva unei miliții kurde din nordul Siriei sunt doar începutul și că va lansa o operațiune terestră atunci când va fi oportun, după o escaladare a loviturilor de retorsiune.

El a declarat că Turcia este mai hotărâtă ca niciodată să își securizeze granița sudică cu un "coridor de securitate", asigurând în același timp integritatea teritorială atât a Siriei, cât și a Irakului, unde a desfășurat, de asemenea, operațiuni împotriva militanților kurzi.

"Continuăm operațiunea aeriană și vom ataca dur teroriștii de pe uscat la momentul cel mai convenabil pentru noi", a declarat Erdogan în fața parlamentarilor din Partidul său AK într-un discurs în parlament.

"Am format o parte din acest coridor (și) ne vom ocupa de el începând cu locuri precum Tel Rifat, Manbij și Ain al-Arab (Kobani), care sunt surse de probleme", a adăugat el.

Turcia și proxizii săi rebeli sirieni au preluat controlul asupra zonelor de frontieră de la vest și est de regiunea Kobani în incursiuni militare anterioare, Conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel