Rusia avertizează: Posibil început al celui de-al Treilea Război Mondial, după pactul Ucraina-Belgia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un gest din Belgia către Ucraina a înfuriat Rusia în asemenea măsură încât vorbeşte fără ocolişuri despre ceea ce ar putea escalada într-un Al Treilea Război Mondial.

Iniţiativa atât de prost primită de Kremlin este pactul semnat sâmbăta trecută de premierul belgian, Alexander de Croo, şi de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în care ţara central-europeană îşi exprimă sprijinul pentru ca Ucraina să fie stat membru cu drepturi depline atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO.

Rusia avertizează: Posibil început al celui de-al Treilea Război Mondial, după pactul Ucraina-Belgia

 

În luna octombrie, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, a descris ipotetica integrare a Kievului în Alianţa Atlantică drept un gest de "natură suicidară", preludiu la "Al Treilea Război Mondial", ca răspuns la aplicarea articolului 5 al Organizaţiei Atlanticului, prin care orice atac împotriva unei ţări NATO "va fi considerat ca un atac împotriva tuturor membrilor săi".

Tocmai neintegrarea Ucrainei în Alianţa Atlantică este una dintre priorităţile preşedintelui rus, Vladimir Putin, chiar înainte de izbucnirea conflictului Moscova-Kiev, pentru a nu interfera cu influenţa Kremlinului în această zonă geostrategică, potrivit El Periodico, titrează Rador.

Vezi și

O rachetă a căzut pe teritoriul Republicii Moldova - FOTO

 

În apropierea oraşului Briceni din Republica Moldova, centru administrativ al raionului cu acelaşi nume care se învecinează cu Ucraina, a fost descoperită o rachetă într-o livadă, a anunţat luni Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Chişinău, citat de Ziarul de Gardă. 

Dispozitivul exploziv a fost descoperit de o patrulă a poliţiei de frontieră, care, din cauza bombardamentelor ruseşti asupra Ucrainei din cursul zilei, şi-a intensificat gradul de atenţie, au anunţat forţele de ordine moldovene, care nu precizează despre ce fel de rachetă este vorba, dar media moldovene lasă să se înţeleagă că ar fi una rusească.

"În conformitate cu planurile de acţiune ale MAI, poliţia de frontieră a intensificat patrulele şi a ridicat gradul de atenţie în zona Inspectoratelor Briceni şi Ocniţa. În acest moment, zona în care a fost descoperita racheta a fost izolată de patrule ale forţelor de ordine şi poliţiei de frontieră. La faţa locului sunt aşteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh şi IGSU", a anunţat MAI într-un comunicat.

Localnicii au auzit două explozii puternice


Localnicii spun că au auzit două explozii puternice, potrivit unor mesaje pe reţelele de socializare, preluate de portalul Ştiri.md.

La sfârşitul lunii octombrie, o rachetă rusească doborâtă de sistemul de antiaerian al Ucrainei a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în localitatea Naslavcea, raionul Ocniţa. Geamurile mai multor locuinţe au fost sparte. Incidentul nu s-a soldat cu victime, aminteşte Ziarul de Gardă.

După acest incident, Ministerul de Externe de la Chişinău a declarat "persona non grata" un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse din Republica Moldova. Ca represalii, Rusia a răspuns similar la 9 noiembrie, declarând "persona non grata" un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

În acelaşi timp, reprezentanţii companiei Moldelectrica au avertizat luni asupra unor posibile "perturbări în sistemul electroenergetic" al republicii, menţionând că sunt posibile deconectări ale energiei electrice în contextul unui atac masiv rusesc cu rachete asupra Ucrainei, conform aceluiaşi ziar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel