Rusia, amenințare pentru Europa: "Radiația nu are pașaport, nu are nevoie de o viză să treacă granițele”. România, vizată în mod special de declarații

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Rusia înaintează războiul din Ucraina, în timp ce SUA și alții cer responsabilitate la ONU
Rusia înaintează războiul din Ucraina, în timp ce SUA și alții cer responsabilitate la ONU

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a afirmat, la un briefing de presă, că „radiația n-are nevoie de o viză”, referindu-se la situația de la centrala nucleară Zaporojie și la faptul că Uniunea Europeană suspendă relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maira Zaharova, a afirmat că „UE este acum ocupată de o decizie mai importantă – dacă să emită sau nu vize rușilor. (...) Dar radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele. Dacă ceva se întâmplă la Zaporojie nu va fi despre vize, pașapoarte sau granițe”, a spus ea, potrivit transcriptului oficial al declarațiilor.

„Regimurile liberale europene au luat multe decizii autodistructive și sinucigașe. Poate asta este doar o altă monedă în pușculiță”, a adăugat aceasta.

Maria Zaharova a lansat un atac dur și la adresa României, acuzând Bucureștiul că furnizează echipamente militare Ucrainei sub pretextul oferirii de asistență umanitară și a cerut guvernului de la București să facă publică situația.

Rusia, amenințare pentru Europa: "Radiația nu are pașaport, nu are nevoie de o viză să treacă granițele”

 

„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a cerut Zaharova, potrivit transcriptului publicat pe pagina web a MAE rus.

"Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin 'umanitar' pentru Ucraina", a declarat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova, adăugând că o agenţie de presă română, pe care nu a numit-o, a dezvăluit de fapt despre ce fel de sprijin este vorba.

Vezi și: Rusia acuză România că trimite arme în Ucraina, deghizate ca "ajutoare umanitare": "Recunoașteți totul"

Potrivit ei, o "agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare".

Nu este clar la ce convorbire dintre cei doi oficiali face referire reprezentanta MAE rus.

 România, vizată în mod special de declarațiile reprezentantei MAE rus



"Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice 'directe'", a afirmat Zaharova, remarcând că "de acum este clar ce înseamnă cuvântul 'umanitar'".

În opinia sa, ''autorităţile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecinţele reale ale acestei politici determinate de ideologie''. ''În loc de această ruşine falsă, ele ar trebui să mărturisească totul'', a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, invitând Bucureştiul ''să spună poporului şi întregii lumi cum stau lucrurile în realitate".

"Alimentarea cu arme a naţionaliştilor ucraineni pentru a lupta cu propriul popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureştiul nu ştie asta) şi duce la un număr mai mare de victime", a mai afirmat Zaharova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel