Rusia a preluat controlul total asupra centralei nucleare Zaporijjea, anunță Moscova, după bombardamentele de săptămâna trecută

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Garda Națională a Rusiei deține în prezent controlul deplin asupra centralei nucleare ucrainene Zaporijjea (Zaporizhzhya), potrivit presei de stat citată de BBC.

Media citează un oficial al Gărzii Naționale care a declarat că angajații centralei lucrează "normal" și că membrii Gărzii Naționale din Ucraina care o apărau au predat armele și au fost eliberați.

Anterior, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a acuzat trupele rusești că au torturat personalul uzinei, spunând că angajații erau ținuți ostatici.

De asemenea, el a avertizat că Rusia va forța conducerea uzinei să emită o declarație falsă care va fi folosită în scopuri propagandistice.

Rusia a preluat controlul total asupra centralei nucleare Zaporijjea

 

Afirmațiile atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei nu au fost verificate, notează BBC.

Săptămâna trecută, Rusia a ocupat uzina - cea mai mare din Europa - după ce a bombardat-o timp de câteva ore.

Liderii mondiali au acuzat Rusia că prin acțiunile sale pune în pericol siguranța unui întreg continent, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a declanșat "teroarea nucleară", potrivit Mediafax.

Petro Kotin, șeful Energoatom, compania de stat care operează producția de energie, anunța săptămâna trecută, pe Telegram, că forțele rusești „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au luat controlul personalului și conducerii unității. Conducerea centralei lucrează sub amenințarea armei invadatorilor”, a spus Kotin.

El a mai spus că „pe parcursul dimineții membri ai stafului au fost acceptați pentru a-și îndeplini obligațiile”. Informațiile nu vin printr-o linie directă cu centrala, a precizat Kotin.

La final, Petro Kotin a declarat că dacă rachetele loveau reactoarele s-ar fi produs „un dezastru nuclear”.

Incendiul de la Centrala nucleară Zaporijjea a fost stins

 

Incendiul care a izbucnit după atacul din noaptea de joi spre vineri al forțelor ruse asupra centralei nucleare ucrainene Zaporijjea a fost stins.

Serviciile de urgență din Ucraina au confirmat că au reușit să stingă incendiul de la centrala nucleară, o ușurare pentru toți cei din zonă și nu numai, scrie BBC.

Ucraina a anunțat în noaptea de joi spre vineri că un atac rusesc asupra centralei nucleare a provocat un incendiu la una dintre clădirile centralei.

Centrala în sine nu a fost afectată, dar autoritățile se temeau că focul s-ar putea extinde.

Serviciile de urgență ucrainene au declarat că inițial au fost blocate să ajungă la fața locului.

La ora locală 5.20, pompierii au reușit în cele din urmă să ajungă la incendiu. Acesta a fost stins aproximativ o oră mai târziu, au scris serviciile de urgență din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel