Rusia a pompat milioane de dolari pentru a da jos guvernul pro-occidental al Republicii Moldova

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Protest antiguvernamental în Republica Moldova
Protest antiguvernamental în Republica Moldova

După ce mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial din Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental Maia Sandu, omul din spatele demonstrației - un lider al unui partid de opoziție aflat în exil în Israel - a primit felicitările Moscovei. Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Șor, ca fiind "un partener demn pe termen lung" și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Șor un contract ieftin de gaze rusești, potrivit serviciului de presă al lui Șor. 

Supranumit "tânărul" de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Șor, în vârstă de 35 de ani, este o figură pricipală în eforturile Kremlinului de a submina Republică Moldova, arată documente ale serviciilor de informații și interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali analizate de The Washington Post, scrie Hotnews.

Documentele ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, chiar și în timp ce campania sa militară din Ucraina eșuează.

Trezoreria americană a impus miercuri sancțiuni împotriva mai multor organizații și persoane din Rusia sau Republica Moldova, inclusiv a lui Șor, afirmând că acesta „coordona cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova" și că „a primit sprijin rusesc", precum și că a lucrat în iunie „cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina" candidatura Republicii Moldova la aderarea la Uniunea Europeană.

Control asupra televiziunilor din Republica Moldova

 

Potrivit lui Șor și șefului consiliului de supraveghere a mass-media din Moldova, la sfârșitul lunii septembrie, controlul asupra principalelor două canale de televiziune pro-ruse din Moldova a fost transferat unui asociat apropiat al lui Șor, oferindu-i acestuia o platformă importantă pentru a promova o agendă aliniată Moscovei.

În plus, FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Șor. Și, potrivit documentelor, FSB a supravegheat o tranzacție prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Șor, pentru a-l proteja de autoritățile moldovenești.

Partidul Șor urma să fie poziționat ca unul "de acțiune concretă", populist "în adevăratul sens al cuvântului", un partid care "schimba viața oamenilor în bine", au scris strategii ruși într-un raport către FSB, care se afla printre documentele analizate de The Washington Post, mai scrie sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel