10 000 euro pentru o piesă copiată din România. Scandalul Dior-Bihor, în presa internațională: "Românii nu stau cu mâinile în sân"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Campania inițiată de "Beau Monde", care acuză brandul celebru Dior că și-a creat o linie vestimentară după ce a copiat costumele tradiționale din Bihor, a ajuns în presa internațională. 

"Beau Monde" a inițiat o campanie în care atrage atenția că brandul Dior se folosesește de costumele tradiționale din Bihor pentru a încasa sume uriașe de bani. Inițiatorii campaniei spun că nici o sumă de bani nu ajunge în regiunea săracă, iar tradițiile riscă să moară.

Iată articolul publicației spaniole La Sexta: 

"Costumele tradiționale din regiunea Bihor au generat o polemică intensă care se îndreaptă direct către firma franceză Dior, acuzată de plagiat în noua sa linie de îmbrăcăminte. Românii nu au rămas cu brațele încrucișate.
Potrivit mai multor designeri români, Dior s-a inspirat din regiunile din Europa de Est pentru a produce o nouă linie de îmbrăcăminte și a găsit ceea ce căuta într-o mică regiune cunoscută sub numele de Bihor. Firma franceză a fost captivată de hainele sale tradiționale.

Dior a profitat și și-a promovat colecția "pre-toamnă" din 2017. Problema: firma nu a făcut nici o mențiune despre orașul din care s-a inspirat pentru noile broderii. Piesele acestei linii de îmbrăcăminte sunt identice cu costumul regional din Bihor; uneori, chiar și în cele mai mici detalii.

Și, bineînțeles, o mare problemă o ridică prețul: între 10.000 și 30.000 de euro piesa. Asta a nemulțumit profund designerii și experții de modă din România care și-au folosit ingeniozitatea pentru a demara o campanie împotriva cunoscutului brand. Mai exact, Beau Monde, o revistă românească de modă, "a atacat" firma Dior cu o campanie inițială care urmărea să acorde o mai mare importantă costumelor tradiționale din Bihor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel