Românii care se întorc în țară, OBLIGAȚI să prezinte un certificat medical. Altfel, merg în carantină sau izolare

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii care vin din străinătate nu vor mai intra obligatoriu în carantină sau izolare, potrivit proiectului de lege al stării de alertă. Cei care revin în țară vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste că nu au COVID-19. Regula se va aplica începând cu 18 mai, atunci când România intră în Stare de Alertă.

Certificatul, eliberat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, trebuie prezentat la graniță. Acesta trebuie să ateste faptul că persoana care revine în țară nu are COVID-19.

Documentul trebuie tradus în limba română, nu însă și pentru cei care revin din Republica Moldova.

În continuare, cei suspecți de COVID-19 pot fi izolați sau carantinați. De exemplu, cei care nu prezintă acest document de la medic sau cei care au intrat în contact cu persoane confirmate.

Și călătoriile cu avionul vor fi total diferite. În starea de alertă, Ministerul Transporturilor poate să ceară reguli clare ca aeroporturile, avioanele şi alte echipamente să fie igienizate.

Lege Stare de Urgență. DESCARCĂ de aici documentul complet - (PDF)

 

De asemenea, vor exista măsuri de distanţare socială şi reguli de conduită. Setul de reguli va fi stabilit tot de minister.

Legea cu măsurile care ar putea fi aplicate în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament, potrivit Mediafax. 

Iată textul de Lege:

"Art. 26^1 – Pe durata stării de alertă, sunt scutiți de obligația de autoizolare/carantină instituționalizată cetățenii români care prezintă la intrarea în România un certificat emis de o unitate medicală, care să ateste un rezultat negativ privind infectarea cu Covid
-19. Certificatul trebuie prezentat în original, însoțit de o traducere în limba română, cu excepția certificatelor emise în Republica Moldova, și să fie emis cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul României.

Art. 26^2
– Pe durata starii de alertă, sunt scutiți de obligația de autoizolare/carantină instituționalizată etnicii români care dețin un act emis de autoritățile statului român care le permite șederea pe teritoriul României și care prezintă la intrarea în România un certificat emis de o unitate medicală, care să ateste un rezultat negativ privind infectarea cu Covid-19. Certificatul trebuie prezentat în original, însoțit de o traducere înlimba română, cu excepția certificatelor emise înRepublica Moldova, și să fie emis cu cel mult 48de ore înaintea intrării pe teritoriul României."

Vezi aici lista completă a măsurilor pe care vor trebui să le respecte românii după 15 mai.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel