Românii trebuie să se pregătească de o creștere majoră a facturilor la curent: vor plăti pe CINCI luni

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii trebuie să se pregătească de o creștere semnificativă a facturilor la curent. În ajutorul lor, Virgil Popescu explică modul în care oamenii pot aplica ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică.

Următoarele luni se anunță extrem de grele și costisitoare pentru români. Facturile la curent, conform vicepreședintelui ANRE, vor fi pe cinci luni. Zoltan Nagy-Bege a atras atenția referitor la energia electrică din următoare perioadă. Iată sfatul oficialilor: 

 

Ce pot face oamenii care nu au bani să plătească facturile

 

O parte dintre români, mai ales cei care nu au avut un consum foarte mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un furnizor esențial nu a emis note de plată în ultima perioadă, susține Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a declară vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

 

Cei care nu se descurcă cu facturile, po cere eşalonare furnizorului

 

Zoltan Nagy-Bege a venit şi cu un sfat pentru cei care sunt în această situaţie: să ceară eşalonare furnizorului.

„Sfatul nostru este ca cei care vor avea probleme financiare din acest punct de vedere să se adreseze furnizorului şi să ceară o eşalonare. În plus, fiecare client are un cont şi poate face acolo o plată în avans”, a sfătuit vicepreședintele ANRE.

Cu toate acestea,  în ultimele 11 luni au fost 10 acte normative, ordonanţe, modificări şi legi în energie care le îngreunează munca, spune indignat reprezentantul ANRE.

„Avem un val de petiţii la ANRE”, a detaliat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, potrivit Antena3.ro.

 

Virgil Popescu: Cum se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, explică modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică. Primul lucru pe care trebuie să îl aibă în vedere oamenii este că distribuitorii de energie sunt cei care citesc la trei luni contoarele.

”Dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract”, explică ministrul.

 

Care este regula generală

 

”Să luăm regula generală: dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract.

Acum, referinţa aceasta de 100 de kilowaţi, de 300 de kilowaţi, de mai mare de 300 de kilowaţi conform ordonanţei actuale se referă la media consumului pe anul trecut. Deci dacă am consumat anul trecut 100, 300 sau mai mult 300, aşa mi se va factura în lună până la regularizarea care se întâmplă, scrie în lege, la 1 februarie”, completează ministrul Energiei, miercuri seară, la Digi 24.

 

Cine nu trimite citirea contoarelor va primi o factură estimată

 

De asemenea, în cazul în care ordonanţa va fi modificată, consumatorii care nu trimit autocitirea contoarelor care măsoară consumul de energie vor primi o estimare. Astfel, spune Virgil Popescu, după trei luni se va emite o factură de regularizare a consumului.

”Depinde acum ce variantă consideră Camera Deputaţilor că este mai bună”, a adăugat Popescu.  Ministrul a spus că distribuitorii care nu au respectat obligaţia de a citi periodic contoarele ”au primit o groază de amenzi” de la ANRE, în condiţiile în care au existat distribuitori care au citit contoarele o dată pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel