Românii, pe primul loc în topul muncitorilor străini din Spania. Cei mai mulți sunt în Aragon, Asturias și Cantabria

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Salariul minim în Marea Britanie, majorat de la 01 aprilie
Salariul minim în Marea Britanie, majorat de la 01 aprilie

Românii sunt cei mai numeroși muncitori străini din Spania, fiind urmați de marocani și italieni. 

În Spania există 2.261.144 de contribuabili străini, conform datelor publicate în această săptămână de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor, corespunzătoare lunii octombrie. Dintre aceștia, puțin peste o treime, 798.473, proveneau din state UE (35,31%) și aproape două treimi, 1.462.671, din țări terțe (64,69%).

 

Românii și marocanii, cei mai numeroși muncitori străini

 

Cele mai mari grupuri de străini angajați sunt cele din România (333.795), Maroc (275.116), Italia (141.521) și China (105.409), precum și venezuelenii (104.834), columbienii (100.227), ecuadorieni (71.915) și britanici. 

Muncitori români sunt principala naționalitate străină în 10 comunități: Aragon, Asturias, Cantabria, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Comunidad Valenciana, Extremadura, Madrid, Țara Bascilor și La Rioja.

Marocanii sunt cei mai numeroși în patru regiuni autonome: Andaluzia, Catalonia, Murcia și Navarra. In Ceuta și Melilla nu numai că sunt majoritari, ci reprezintă 89,41 și, respectiv, 90,98% din toți lucrătorii străini.

După români și marocani, italienii sunt cea mai mare comunitate națională străină dintre muncitorii din Insulele Baleare și Canare, iar portughezii se află în număr mare în Galiția.

 

Columbieni în Cantabria și chinezi în Ceuta

 

Cetățeni din mai multe țări au venit să lucreze în Spania, iar statisticile dezvăluie gruparea lor în anumite comunități autonome.

De exemplu, columbienii sunt în topul comunităților de muncitori din 11 comunități: Aragon, Asturias, Cantabria, Castilla y León, Comunitatea Valenciană, Extremadura, Galicia, Madrid, Navarra, Țara Bascilor și La Rioja.

Chinezii sunt printre primele cinci naționalități ale străinilor în șapte teritorii: Aragon, Castilla-La Mancha, Catalonia, Extremadura, Madrid, Ceuta și Melilla ; Venezueleni în șase: Asturias, Canarias, Castilla-La Mancha, Galicia, Madrid și Ceuta; iar ecuadorienii în două: Murcia și Navarra.

În acest "top cinci" din diferitele teritorii, italienii apar în Andaluzia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Catalonia, Comunitatea Valenciană, Madrid și Ceuta ; iar portughezii din Asturias, Castilla y León, Extremadura, Galiția, Țara Bascilor, La Rioja și Ceuta.

Alte comunități europene sunt importante în diferite autonomii, precum britanicii din Andaluzia, Insulele Baleare, Insulele Canare și Comunitatea Valenciană și bulgarii din Castilla y León și Navarra; în timp ce există grupuri mai localizate în anumite teritorii și totuși puțin prezente în majoritatea.

Astfel, sunt 22.454 de pakistanezi în Catalonia și 745 în La Rioja, unde sunt a cincea comunitate ca mărime; și 5.211 nicaragueni în Țara Bascilor și 4.003 în Aragon.

4.025 bolivieni și 3.360 ucraineni lucrează în Murcia, în Asturias sunt 940 paraguaieni, în Insulele Canare sunt 5.728 cubanezi, în Cantabria sunt 987 moldoveni și 771 peruani, iar în Galiţia 2.890 de brazilieni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel