Românii din străinătate spun că nu mai e rentabil să vină în țară la stomatolog: "Costă ca-n SUA" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Prețurile la serviciile stomatologice din România au crescut, iar mulți români din străinătate spun că deja nu mai este rentabil să-și facă lucrările în țară.

Ani de-a rândul, românii stabiliți în străinătate se întorceau în țară pentru a-și face lucrări stomatologice care în țările din vest erau foarte scumpe. Lucrurile par că s-au schimbat radical, iar în ultima perioadă, după inflația record din țară prețurile au explodat pur și simplu, iar medicii stomatologi și-au ajustat tarifele. Situația a fost abordată și pe un grup al unei comunități de români stabiliți în Statele Unite ale Americii. Concluzia este că plata drumului până în România și lipsa unei garanții a lucrării pentru că aceștia nu pot reveni imediat în cazul în care se întâmplă ceva cu lucrarea dentară nu mai rentează absolut deloc.

Vă prezentăm câteva dintre părerile românilor stabiliți în străinătate, care de-a lungul timpului și-au făcut lucrări dentare în România. Pentru că nu avem acordul lor expres pentru folosirea identității, vom prezenta doar mesajele transmise de aceștia: 

"Eu și soțul meu, am avut lucrări dentare intr-o vacanța veniți in București : soțul a început sa aibă dureri- i-a lucrat radacina , apoi luat antibiotic….când am sosit in America dureri din nou: infecție puternica, a trebuit din nou operatie, a pierdut măseaua, extracție, implant, coroana noua. La același doctor, eu am făcut doar control și el mi-a recomandat coroane, lucrare la rădăcina… toate coroanele cu zirconiu și ceramica… Prețuri foarte mari, cabinet central faimos in București, cu mari pretenții. (...) La o luna după întoarcerea in America- dureri! Alți bani, la radiografii au găsit lucrarea care “ i-a lăsat masca” ce au văzut: la o măsea mare căreia i-au lucrat rădăcina, au împins in rădăcini un material de umplutura pana jos in maxilar! Nu au putut STI ce este, Dr de aici mi-a făcut o operatie de mai mult de doua ore doar ca sa scoată tot din rădăcina și de prin mandibula! Apoi vindecare, apoi implant, alta coroana… dureri…nu am mâncat in acea parte aproximativ un an! Costuri enorme, desigur, sa “repare” dezastrul dentiștilor noștri aroganți și sa reconstruiască cu adevărat ! Am păstrat radiografiile de atunci fiindca eventul o sa-i dau in judecată. Dar noi ne-am lecuit de aceste servicii in Rom. Poate fi mai ieftin, poate ai noroc de doctori buni, însă dezavantajul distantei pentru noi - e avantajul lor: ei știu ca odată plecat de la cabinetul lor- ei sunt in câștig indiferent ce ți se întâmpla ție!" a povestit o româncă stabilită în SUA. 

"Eu am un implant dentar făcut in România. Prețul nu a fost foarte mic comparativ. Azi costul unei coroane e la fel ca in state. Trebuie sa te duci la cabinet și aici și acolo sa îți dea o estimare, și sa compari aceleași servicii și produse, altfel compari mere cu pere", a povestit altcineva. 

Cu transportul ajungi la același preț

 

"Si eu am avut in Romania experiente proaste cu medici stomatologi cunoscuti ca foarte buni acolo la ei in oras. Eram pe ideea ca e mai ieftin in Romania. Dar m-am lecuit," povestește o persoană

"Cu transportul, cazarea etc.. ajungi la același preț ca in America !!! Daca ai asigurare e si mai ieftin", spune un alt român din SUA. 

"Cum au comentat si cei de mai sus, problemele apar dupa. Am vorbit cu foarte multi care si-au facut implanturi in Romania (Bucuresti si Sibiu). Au platit zeci de mii de dolari in America sa repare implanturile ieftine din Romania. La altii le-au scos masele si pe gingia inca singerinda le-au pus punti, fara sa astepte ca gingia sa se vindece. Evident ca dupa citeva luni s-au trezit cu puntea in gura! Nu poti face lucrari grave in cele citeva saptamini de vacanta stomatologica in Romania! Iar combinatia vacanta stomatologica combinata cu vizitare de obiective turistice, haideti sa fim seriosi!!!!" este de părere o altă persoană. 

Altcineva spune că "Implanturile in Ro sunt si mai bune si mai putin bune, acum ceva ani stiu ca erau o gramada de stomatologi veniti din Moldova, care ofereau implant la jumatate de pret fata de cel al unui stomatolog bun din Ro; diferenta venea din materialele de proasta calitate folosite si - probabil - si altele gen aditie de os etc; ieftin si bun la implant nu da roade pe termen lung, dupa cum spui si tu," precizează altcineva. 

Nu putea lipsi din discuție comparația cu prețurile din Turcia

"Acum sunt atractive implanturile de par, bune și ieftine din Turcia pentru romanii americani De obicei stomatologic, romanii combina cu vacantele. Când călătoresc im România, atunci își fac și lucrările sau controalele. Mai ales pentru implanturi, unde in USA au preț astronomic fără asigurare," spune o altă persoană. 

"Costurile intervențiilor medicale/stomatologice sunt in Ro cu mult mai mici decât în US. Problema cea mai mare este... distanta și costul deplasării la care vei mai adaugă și probabilitatea de a avea nevoie de alte proceduri medicale în cazul în care apar complicații. Altfel,faci niste calcule, tragi linie și vezi ce costuri implica ambele variante," mai spune cineva. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel