EXCLUSIV  Românii din Italia vor să emigreze din nou. Pleacă spre o nouă destinație

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia
Italia

Tinerii români din Italia și-ar dori să emigreze din nou. Ei țintesc țări mai dezvoltate decât cea în care trăiesc acum, precum cele din nordul Europei. 

Bianca Mihaela Vasile, fost prim Consilier in Departamentul Comunicare in Liga Studentilor Români din Străinătate Filiala Italia a acordat redacției stiridiaspora.ro un interviu la Roma. Ea spune că există tentația ca tinerii români să emigreze către țările care dau salarii foarte mari. În ceea ce privește întoarcerea în România, Mihaela spune că singurul oraș în care s-ar întoarce este Bucureștiul. 

"Și în Italia sunt multe compromisuri de acceptat. În Roma viața este destul de scumpă, dar reușim să găsim o cale. Noi, tinerii avem energie și avem curajul să încercăm lucruri noi, să facem ceea au făcut părinții noștri: să emigrăm încă o dată. Condițiile ar fi diferite, pentru că emigrarea din Italia, spre o altă țară, spre cele nordice de exemplu, ar implica o viață bună imediat. Nu ar trebui să îndurăm lucruri, nu o vom lua de la zero. Vom merge din ce în ce mai sus. Nordul Europei este o soluție viabilă. Dacă mi se deschide o portiță m-aș duce oricând," a spus Bianca pentru stiridiaspora.ro.

[interviul continuă după fotografie]

(w670)

Ea precizează că în Italia sunt standarde mai ridicate de viață, iar singurul mod prin care și-ar putea convinge părinții să revină în România, este ca ea să se întoarcă în țară.

"Românii din Italia, tinerii, tind să nu se întoarcă în România. Eu, care trăiesc de 16 ani în Italia, am vrut sa mă întorc în România, dar suntem obișnuiți cu anumite standarde pe care în România nu le găsim. Este vorba despre condițiile de viață și de salarii. Am reușit să mă angajez în Italia, mă ocup de comunicare instituțională și sunt în contact cu România și în munca mea, dar deocamdată de la Roma. Dacă s-ar rezolva problema salariilor în România, m-aș întoarce cu toată inima. Îmi doresc foarte mult acest lucru. Eu am în Italia toată familia, dar rămâne o bucățică de inimă și în țara noastră. Cel mai simplu pentru mine ar fi să mă mut singură, dar nu în orașul meu natal, care este Galați. Mi-aș dori să mă întorc la București, este o capitală care se apropie cu ce este mai mult aici, la Roma. Sunt sigură că dacă eu m-aș întoarce în România, după puțin timp s-ar întoarce și părinții mei. Ei vorbesc despre România cu un pic de amar, pentru că le este dor și lor, dar nu prea se poate. Mama este învățător, și-a continuat meseria aici, la Roma și ar trebui să facă mari sacrificii ca să se întoarcă în țară și să profeseze în domeniul ei," a spus Bianca Mihaela Vasile pentru stiridiaspora.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel