Românii din Italia acuză: „Amenzi și șpăgi pentru vameșii unguri și români“. Imploră reluarea zborurilor

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii din Italia cer cu insistență autorităților române reluarea de urgență a zborurilor între România și Italia. Odată cu închiderea anului școlar în Peninsulă, românii obișnuiau să își trimită copii acasă, în România, lucru care acum nu mai poate fi posibil.

Asociația Românilor din Italia (ARI) a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis și Guvernului solicitând redeschiderea zborurilor dintre țările unde sunt comunități de români, precum Italia, și România.

„Devenită aproape o obișnuință pentru familii, copiii români din străinătate petrec vacanța de vară în România alături de bunici si membri dragi ai propriilor familii. Anul acesta, mai mult ca oricând, se simte nevoia de reîntoarcere acasă. în România. Știm bine cu toții că a fost foarte greu“, se arată în scrisoarea ARI.

VEZI AICI scrisoarea semnată de Asociația Românilor din Italia

În Italia, după închiderea școlilor și izolarea totală a populației pentru a combate pandemia coronavirus, copiii au avut cel mai mult de suferit. Mâine, 2 iunie, se închide oficial anul școlar din Italia. În mod tradițional, multe familii de români avea planuri să trimită copiii în România, fenomen care se va întâmpla și anul acesta: negreșit: românii din străinătate, de voie sau de nevoie, își vor aduce copiii în țară.

„Românii vor mai instala câteva sute de cruci pe drumul către România“

 

Numai că, spun semnatarii scrisorii, anul acesta ar trebui să își trimită copiii cu autocarele spre șară, lucru deloc confortabil.  În cazul în care nu le veți da posibilitatea să se întoarcă cu cel mai rapid și sigur mijloc de transport, vor asalta vămile cu trafic rutier ale României. Vor accepta în continuare să fie umiliți de forțele de ordine din țările de tranzit (Slovenia, Ungaria, etc.), vor plăti amenzi și șpăgi vameșilor unguri și români, își vor pune propria viață în mâinile unor șoferi clandestini și firme care nu îndeplinesc condițiile minime pentru serviciile de transport internațional de persoane și, nu în ultimul rând, românii vor mai instala câteva sute de cruci pe drumul către România, cruci pe care vor fi scrise numele, prenumele și data decesului“, avertizează ARI

Deși zborurile vor fi reluate după 20 iunie, românii din Italia spun că ACUM este nevoie de reluarea curselor aeriene.

„Domnilor reprezentanți ai statului român, dacă vă pasă de românii din străinătate, dacă vă pasă de copiii de români, faceți ceva pentru redeschiderea acestor curse aeriene, acum, nu începând cu data de 20 iunie ș.a.m.d. Acum este nevoie.

Citește și: Asociaţia Românilor din Italia cere teste şi paşapoarte COVID pentru românii care vin în ţară, ca să nu mai fie plasaţi în carantină

Asociația Românilor din Italia a atras atenția statului român încă de la începerea crizei COVID-19 privind masurile greșite de a rupe legăturile aeriene cu țările unde sunt comunități mari de români. Ulterior, în preajma sărbătorilor pascale, am cerut potențarea curselor aeriene pentru repatriere, dar statul român a preferat (prin strategii total greșite) să lase românii din străinătate în voia soartei.

Imagini cu zeci de mii de români îngrămădiți prin vămi, fără nici un fel de protecție, disperați pentru a se întoarce acasă, au apărut nu doar în presa românească, dar și în cea internațională. Același lucru se va întâmpla și acum, o dată cu închiderea anului școlar, doar că de această dată vor apărea imagini cu foarte mulți copii care își vor pune propria viață în pericol pe distanța anevoioasă dintre țările de adopție și locurile natale, acasă“, se mai arată în scrisoarea Asociației Românilor din Italia.

„Vă implorăm!“

 

Vă implorăm domnilor demnitari, rezolvați această situație, acum, altfel, despre această batjocoră, chinuri și victime care urmează să fie, veți răspunde cu toții. Nu mai aveți dreptul să ne transmiteți doar mesaje de responsabilizare precum stați acolo, nu veniți acasă, nu puneți în pericol propriile familii etc. Toată Europa se relaxează. Specificul României cu peste cinci milioane de cetățeni diasporeni nu-l are nici o țară europeană. Așadar, concentrați-vă și asupra românilor din străinătate!“, se arată în scrisoare ARI, semnată de președintele asociației, Eugen Terteleac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel