Românii, capii MAFIEI CIUPERCILOR din Polonia: Războiul deschis ajunge la nivel guvernamental

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia se confruntă cu o adevărată „mafie a ciupercilor“. „Bande“ de români dau năvală în pădurile poloneze pentru a culege ciupercile, pe care apoi le transportă în România. Războiul între culegătorii de ciuperci polonezi și cei români a ajuns deja la nivel politic.

În urmă cu un an, „hoarde“ de români au invadat pădurile voievodatelor din Polonia Mică (Małopolska) și Sfânta Cruce (Świętokrzyskie) din Polonia pentru a culege ciuperci. Acest lucru a provocat panică în rândul culegătorilor de ciuperci polonezi. Românii au fost numit repede „mafia ciupercilor”. Dacă anul trecut, ei erau mai interesați de ciupercile porcini, anul acesta au o preferință pentru lactaria.

În timpul zilei, zeci de români culeg ciupercile și le sortează, iar seara le depozitează în mașinile sau camionetele lor. Noaptea, ei dorm în campinguri forestiere sau ocupă hangare în parcări forestiere. Odată ce au cules toate ciupercile din zonă, trec la o altă pădure. Până acum au străbătut pădurile din Szychty, Bieszczady, Moszczaniec și Rudawka. Această recoltare are deja caracteristici industriale. Ciupercile sunt apoi trimise în mod regulat în România prin granița cu Slovacia, relatează Le petit Journal.

A priori, mafia ciupercilor are în primul rând o echipă de cercetași care au rolul să identifice pădurile bogate în ciuperci și odată ce cartografia a fost stabilită, întregul grup ajunge din România. Este o acțiune foarte organizată.

Mafia ciupercilor nu are nevoie de autorizație

 

Este legal? Desigur, „mafia ciupercilor” acționează fără nicio autorizație. În România, nu este interzisă intrarea în pădure cu mașina, așa că  români care culeg ciuperci se comportă la fel în Polonia.

Conform reglementărilor poloneze, culegerea ciupercilor în pădurile țării nu este nicidecum restricționată. Acesta este cazul când culegerea ciupercilor se face la nivel  individual. De asemenea, străinii pot culege ciuperci în Polonia fără autorizație. Însă, conform administrației silvice, acțiunea culegătorilor de ciuperci români are deja caracteristicile unei recolte organizate, care necesită acordul pădurarilor ... care, desigur, nu a fost nici cerut, nici dat.

Jan Kułak de la Inspectoratul Forestier Rymanów spune că este imposibil să comunici în engleză cu românii care vin la cules de ciuperci. Silvicultorii au pregătit și distribuit pliante în limba română, informându-i despre datoria de a nu degrada suprafețele forestiere și despre interzicerea aruncării deșeurilor în păduri. Silvicultorii au pus bariere la intrarea în păduri.

Românii, acuzați că i-au atacat pe polonezi și le-au furat coșurile

 

Oficialul informează că au avut loc primele intervenții ale forțelor de poliție. „Când una dintre mașini a intrat în pădure, echipa de culegători a fost amendată de o patrulă de poliție pe care am sunat-o. Am informat polițiștii de frontieră și serviciul de sănătate cu privire la acest fenomen”, spune pădurarul.

Anul trecut, prezența a numeroase grupuri de străini echipate cu cuțite de buzunar, a provocat panică în rândul culegătorilor de ciuperci polonezi. În voievodatul Świętokrzyskie, românii au fost acuzați că i-au atacat pe polonezi și le-au furat coșurile. Poliția a negat ferm că astfel de evenimente au avut loc.

Acest caz l-a inspirat deputatul PiS (Partidul Dreptul la Justiție la putere din Polonia), Krystyna Wróblewska, să solicite introducerea restricțiilor pentru culegătorii de ciuperci străini. „În primul rând, polonezii trebuie să profite de binele nostru național, care sunt ciupercile. Noi suntem cei care plătim impozitele, care întreținem pădurile, care avem grijă de ele. Prin urmare, este necesar să începem să facem ceva astăzi pentru a ne proteja ciupercile”- a comentat parlamentarul într-un interviu pentru Witualna Polska.

Articolele despre acest subiect stârnesc pasiuni în presa poloneză de internet și uneori adună mii de comentarii ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel