România şi Bulgaria, pe ultimul loc în UE pentru al doilea an consecutiv. În ce domeniu stau prost cele două ţări

Andreea Cosma / 23 iun 2020, 15:20 Salveaza PDF Comentarii

România şi Bulgaria se clasează şi în acest an, la fel ca şi în 2019, pe ultimele locuri în Tabloul de bord european privind inovarea, arată un raport publicat marţi de Comisia Europeană (CE).

Începând din 2012 şi până în prezent, performanţele în materie de inovare ale UE au crescut, în medie, cu 8,8%. Executivul comunitar informează că 24 de ţări ale UE şi-au îmbunătăţit performanţele în acest domeniu. Cele mai bune performanţe s-au înregistrat în Lituania, Malta, Letonia, Portugalia şi Grecia.

Pe baza punctajelor obţinute, ţările UE se încadrează în patru grupe de performanţă: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderaţi şi inovatori modeşti. România este inclusă în categoria "inovatori modeşti" şi ocupă ultimul loc din UE.

România se află la 31,6% din valoarea medie a indicatorului calculat pentru UE, în condiţiile în care anul trecut scăzuse la 34,4%. Potrivit Comisiei Europene, rata de penetrare a internetului în bandă largă şi exporturile de produse medium şi high-tech sunt singurii indicatori la care România se apropie de performanţa medie din UE. În schimb, România are cele mai mici scoruri la învăţarea de-a lungul vieţii, IMM-uri cu inovaţii în materie de produse şi procese, IMM-uri cu inovaţii în marketing sau inovaţii organizaţionale şi IMM-uri care inovează in-house. La toţi aceşti patru indicatori, performanţele României sunt zero, cele mai mici din toate ţările UE.

Suedia continuă să fie liderul în materie de inovare la nivelul UE în 2020, fiind urmată de Finlanda, Danemarca şi Olanda. Punctajul din acest an este afectat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Această retragere a avut un impact asupra performanţei medii inovative a UE.

La nivel global, pentru al doilea an consecutiv, capacitatea de inovare a Europei o depăşeşte pe cea a Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, începând din 2012, UE continuă să piardă teren în faţa Coreei de Sud, Australiei şi Japoniei. De asemenea, China vine rapid din urmă.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy