România, loc fruntaș în Europa: produce mai multe maşini decât Italia sau Ungaria

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

România se află pe locul şase la producţia de maşini în Uniunea Europeană, cu o medie de peste 40.000 de maşini pe lună. România produce mai multe maşini decât ţări precum Italia şi Ungaria, dar mai puţine decât Cehia şi Slovacia, relatează Agenţia BTA.

Cel mai recent raport al Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) pentru perioada ianuarie-septembrie arată că în această perioadă au fost produse aproape 50 de milioane de maşini la nivel mondial. China este pe primul loc, cu 16,3 milioane, iar SUA este pe locul doi, cu 5,3 milioane de maşini. 7,96 milioane de maşini au fost produse în Uniunea Europeană, în creştere cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, arată datele.

În România, în primele nouă luni ale anului 2022, au fost produse 376.000 de maşini, dintre care în jur de 60% au fost autoturisme Dacia şi 40% au fost Ford. Germania este pe primul loc în Europa cu 2,4 milioane de autoturisme, dar cu mult sub producţia din 2019, care a fost de 3,4 milioane. Spania este pe locul al doilea cu 1,27 milioane, iar Cehia, Slovacia şi Franţa completează primele cinci locuri. România este pe locul şase. În top 10 se află de asemenea Italia, Ungaria, Belgia şi Suedia.

România este singura ţară în care producţia în acest an a fost mai mare decât în 2019, a arătat Asociaţia. Cea mai mare scădere procentuală a fost raportată în Franţa, unde producţia a scăzut cu peste 40%, de la 1,2 milioane de maşini la mai puţin de 700.000, arată datele ACEA. În Cehia au fost produse în jur de 910.000 de autoturisme, scăderea fiind de 10%. În acelaşi timp, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a anunţat recent că producţia naţională de automobile a crescut cu 27,7%, în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 425 423 de maşini, relatează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel