Stelian Stoica a murit. Doliu în muzica populară. S-a stins "Luceafărul folclorului românesc"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Stelian Stoica a murit. Doliu în muzica populară. S-a stins "Luceafărul folclorului românesc"
Stelian Stoica a murit. Doliu în muzica populară. S-a stins "Luceafărul folclorului românesc"

Maestrul Stelian Stoica, dirijorul și coordonatorul Ansamblului Jidvei România, a plecat dintre noi, reprezentând o adevărată pierdere pentru muzica populară românească. Muzicianul a lăsat o gaură neagră în sufletele apropiaților și celor alături de care și-a dezvoltat cariera. 

Stelian Stoica fiind unul dintre cei mai iubiți artiști și este o pierdere naținală din punct de vedere muzical pentru întreaga țară. Acesta era deseori denumit și „Luceafărul folclorului românesc”, având o mulțime de creații care îl vor face nemuritor pentru cei care îi ascultă cântecele.

Interpretul de muzică populară Florin Vasilică, un drag prieten de-al lui Stelian, a anunțat îndurerat decesul colegului său pe o rețea de socializare.

„O veste tristă… ? Coordonatorul și dirijorul Ansamblului Jidvei România – Stelian Stoica (Stelu) – a încetat din viață. Am activat timp de 2 ani la Ansamblul Artistic Jidvei România din Sibiu ca solist vocal și operator calculator. Dl. Stelu împreună cu doamna Marioara Murărescu au fost primele persoane care m-au ajutat să reînființez Grupul Teleormanul și m-au susținut direct și necondiționat, sprijinindu-mă să trec peste necazurile și nenorocirile pe care mi le pricinuiau cei de la Ansamblul Burnasul din Alexandria.
Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!”, a scris acesta pe reţelele de socializare.

 

Stelian Stoica, „Luceafărul folclorului românesc”, s-a ridicat la stele

 

Solistul a fost extrem de apreciat în cursul vieții sale datorită talentului său. Acesta era preferatul tuturor programelor folclorice ale TVR – Tezaur folcloric, ale Festivalului național „Strugurele de aur” de la Jidvei, dar și ale altor manifestări culturale.

Mai multe persoane dragi lui și-au exprimat regretele. Familia, membrii Ansamblului Jidvei România, unde maestrul era ca un tată pentru toți, fani și colegi. Însă, unul dintre apropiați i-a dedicat câteva versuri dintr-o melodie de-a maestrului.

„Noi, membrii Ansamblul Jidvei România suntem îndurerați de această veste tragică a plecării la cele veșnice a Maestrului nostru drag!

Generații de generații de artiști, formați sau acompaniați, cu siguranță, sunt la fel de îndurerați!!! Cuvintele sunt puține, dar lăsăm să vorbească versurile și cântecele create cu atâta dăruire de dumnealui:

,,Toate-n lume sunt știute
Cate-s vrute si nevrute
Numai cele ce-i stau scrise
Omului nu ii sunt spuse
Cate-n lume bune-s rele
Știe Dumnezeu de ele”, a transmis unul dintre apropiații săi.

 

Cine a fost Stelian Stoica

 

Stelian Stoica a fost unul dintre celebrii dirijori ai României. Acesta a copilărit la casa de copii, unde și-a descoperit pasiunea pentru muzică. Ani mai târziu, talentul și dăruirea pentru folclorul popular i-au adus faima și prestigiul întregii țări.

„Acolo am învăţat să cânt la acordeon. Am învăţat întâi la mandolină, am încercat mai apoi la chitară, dar nu mi-a plăcut, pentru că mă dureau degetele, dar acordeonul m-a atras foarte mult.

Faptul că ştiam să cânt cât de cât la acordeon, în şcoala generală mă foloseau la serbări… Apoi, după ce m-am întors din armată, aveau nevoie de cineva care să se ocupe de activitatea culturală în comună.

La un moment dat, un grup de copii a prezentat un dans cu ritual specific zonei noastre, Mărginimea Sibiului. Era un joc de la ceata Căluşerilor, pe care îl învăţaseră de pe la bătrâni”, explica în urmă cu ceva vreme regretatul maestru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel