Românca Anca Damian, unul dintre cei mai importanți regizori de pe scena mondială a animației, va fi premiată în Spania

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Cea de-a 27-a ediție a Animac, Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, va acorda Premi d'Honorífic (premiul de onoare), unuia dintre cei mai importanți regizori de pe scena mondială a animației, românca Anca Damian.

Animac 2023 va avea loc la Lleida, Spania, între 23 și 26 februarie, și online, între 3 și 12 martie. Sub sloganul "LatAm boom!", cea de-a 27-a ediție a evenimentului va avea ca temă principală animația latino-americană. 

Creatoarea româncă Anca Damian (Cluj-Napoca, 1962) va primi Premiul Onorific Animac 2023 ca recunoaștere a "operei sale prolifice, care abordează provocările lumii contemporane cu imaginație și propuneri estetice inovatoare în pragul documentarului de animație".

 

Anca Damian, românca cunoscută în toată lumea pentru animație

 

Filmele sale, produse în principal de compania sa de producție Aparte Film, au fost distribuite în întreaga lume, iar ea a câștigat numeroase premii internaționale, inclusiv Premiul Cristal pentru cel mai bun film de lungmetraj la Annecy 2012, premiul pentru cel mai bun regizor la Varșovia, Premiul Internațional Mirada la Madrid și Premiul Audentia d'Eurimages, printre multe alte distincții.

Anca Damian a studiat la Academia de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a absolvit Cinematografia, iar ulterior a obținut un doctorat în Arte, Film și Media. A lucrat ca regizor, scenarist și producător al mai multor documentare pe teme legate de artă și a fost director de imagine pentru două filme de lungmetraj și mai multe scurtmetraje.

Cel de-al doilea lungmetraj al său, documentarul de animație "Crulic: The Path Tone Beyond" (România, 2011), a câștigat premiul Cristal d'Annecy 2012, a fost selectat în peste 150 de festivaluri internaționale, precum Locarno și Telluride, și a primit peste 35 de premii internaționale.

 

Filmografia extinsă a lui Damian include titluri precum:

 

- „Muntele magic” (România, 2015), câștigător al Premiului pentru cel mai bun film la festivalurile de la Zagreb și Amiens și al Premiului Audentia de la Eurimages, printre alte premii;

- „Moon Hotel Kabul” (România, 2018), distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor la Varșovia și Premiul Mirada Internacional la Festivalul de Film de la Madrid

- „Povestea fantastică a Maronei” (România, Franța și Belgia, 2019), distins cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Animation Is Film din Los Angeles, Premiul André-Martin pentru cel mai bun film de animație francez la Festivalul de Film de la Annecy 2021 și Marele Premiu la Festivalul Tokyo Anime 2020, printre alte premii.

- Cel mai recent, a lansat "The Island" (România, 2021), o fabulă muzicală despre mitul lui Robinson Crusoe. 

 

2. Foto: Face... (anca-damian-filme.jpg)

 

Anca Damian este în prezent implicată în producția celui de-al patrulea lungmetraj de animație al său, intitulat "Starseed", care spune povestea unei fetițe albinoase care încearcă să supraviețuiască într-un cartier sărac din Zimbabwe, numit în mod ironic Los Angeles.

Povestea 3D se folosește de instrumentul narativ pentru a crea un personaj care tânjește după ceea ce se află dincolo de mediul său familiar, fizic și personal. Pentru acest proiect, Damian este din nou asistat de directorul artistic Gina Thorstensen, conform presei spaniole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel