Român săltat de autorități de pe aeroportul Luton, când se pregătea să ajungă în țară: „El este ultima piesă din puzzle“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Șofer român, acuzat că a încercat să introducă ilegal în Olanda 17 cetățeni afgani ascunși în camion. Femei și copii erau ascunși în spatele unor pereți de anvelope. Românul a fost săltat de pe Aeroportul Luton.

Un cetățean român a fost acuzat de infracțiuni de trafic de persoane după ce 17 migranți au fost găsiți într-un camion. El a fost acuzat de implicarea într-o rețea de trafic de persoane și că a introduce ilegal 17 bărbați, femei și copii în Marea Britanie în spatele unui camion.

Poliția olandeză i-a descoperit pe cetățenii afgani ascunși în compartimente speciale din lemn într-un camion, blocați în spatele unui perete de pneuri, în timpul unei operațiuni desfășurate în 2019.

Român săltat de autorități de pe aeroportul Luton

 

După o anchetă îndelungată, ofițerii National Crime Agency (NCA) l-au arestat luni, pe aeroportul Luton, pe cetățeanul român Vasile C., în vârstă de 53 de ani, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un zbor spre București.

Arestarea sa a fost legată de o operațiune din iunie 2019, în care o furgonetă Mercedes înmatriculată în Marea Britanie a fost interceptată de poliția olandeză, care lucra cu NCA. Furgoneta, încărcată cu migranți care fuseseră ridicați în apropiere de Breda, în Olanda, se deplasa spre Hook of Holland, unde a fost rezervată pe un feribot spre Harwich.

Poliția olandeză a descoperit 17 persoane ascunse înăuntru, inclusiv cinci copii cu vârste cuprinse între cinci și 14 ani și o femeie însărcinată. Șoferul furgonetei a fost arestat și trimis în judecată de autoritățile olandeze, primind o pedeapsă de 40 de luni de închisoare la un tribunal din Rotterdam, anul trecut.

„El este ultima piesă din puzzle“

 

Se presupune că dl Costache, care folosește și numele Vasile Matei, a colaborat cu alte persoane pentru a organiza atentatul și urma să se deplaseze la Harwich pentru a se întâlni cu grupul la sosirea acestuia. El a fost acuzat de conspirație în vederea facilitării imigrației ilegale.

Arestarea a făcut parte dintr-o investigație mai amplă a NCA privind spălarea de bani și criminalitatea organizată în domeniul imigrației, care a dus până în prezent la inculparea a 18 persoane, inclusiv alte patru persoane inculpate în legătură cu incidentul din iunie 2019 din Olanda.

Chris Hill, ofițerul principal de investigații al NCA, a declarat că arestarea dlui Costache a fost semnificativă. "Această arestare este un moment semnificativ într-o investigație lungă și complexă și este ultima piesă din puzzle, toți cei presupuși a fi implicați fiind acum acuzați", a spus el. "În acest caz particular, am reușit să lucrăm cu omologii noștri olandezi pentru a împiedica un grup de persoane, dintre care unele erau extrem de vulnerabile, să facă o călătorie incredibil de periculoasă în condiții îngrozitoare.

"Din acest motiv, combaterea grupurilor de crimă organizată implicate în traficul de persoane este o prioritate pentru NCA.", citează thenationalnews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel