Robert a mărturisit, după 30 de ani de la dispariția soției, că el a ucis-o și a aruncat-o din avion: „Am vrut să nu mai țipe la mine!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Robert a mărturisit, după 30 de ani de la dispariția soției, că el a ucis-o și a aruncat-o din avion: „Am vrut să nu mai țipe la mine!”. FOTO: colaj capturi abcnews.go.com
Robert a mărturisit, după 30 de ani de la dispariția soției, că el a ucis-o și a aruncat-o din avion: „Am vrut să nu mai țipe la mine!”. FOTO: colaj capturi abcnews.go.com

Fostul chirurg plastician din New York, Robert Bierenbaum, a mărturisit că și-a ucis soția, Gail Katz, și apoi i-a aruncat cadavrul dintr-un avion, deasupra oceanului Atlantic. Medicul a fost condamnat în anul 2000, însă mereu a susținut că este nevinovat. 

După mai bine de trei decenii în care a susținut sus și tare că este nevinovat, Robert Bierenbaum, acum în vârstă de 66 de ani, a mărturisit că a ucis-o și că i-a aruncat corpul soției dintr-un avion.

Robert, un pilot cu experiență, care fusese condamnat pe baza unor dovezi circumstanțiale, își ispășește pedeapsa de 20 de ani de închisoare când a făcut mărturisirea înfricoșătoare în timpul unei audieri a comisiei de eliberare condiționată. A fost prima dată când a recunoscut crima de când soția sa, Gail Katz, a dispărut în 1985. Cadavrul ei nu a fost găsit niciodată.

„Am vrut să nu mai țipe la mine și am atacat-o”, potrivit unei transcriere a audierii obținute de ABC News.

Când a fost întrebat cum, Bierenbaum a spus că a „sugrumat-o” și a continuat spunând: „Am plecat să zbor. Am deschis ușa și apoi i-am scos cadavrul din avion deasupra oceanului”, se spunea în transcriere. El a spus, de asemenea, consiliului de administrație că și-a ucis soția pentru că era „imatur” și „nu înțelegea cum să facă față mâniei”, potrivit transcrierii.

 

Recunoașterea lui Robert i-a șocat pe toți



Recunoașterea lui a șocat pe toți cei implicați în caz, pentru că era exact teoria pe care procurorii au prezentat-o ​​în instanță la procesul de crimă al lui Bierenbaum din 2000.

„Îmi spuneam: Sfinte, mă, glumești?”, a spus Dan Bibb, unul dintre procurorii care l-au adus pe Bierenbaum în fața justiției. „Am rămas uimit pentru că am crezut întotdeauna că acea zi nu va veni niciodată, că el se va stăpâni și nu își va asuma responsabilitatea pentru că și-a ucis soția”.

Bierenbaum rămâne în închisoare. Următoarea audiere de eliberare condiționată este programată pentru noiembrie.

 

„Zborul era cheia poveștii”



Când Gail Katz l-a întâlnit pe Bierenbaum la începutul anilor ’80, el părea o captură perfectă. La acea vreme, ea era la facultate și lucra cu locuri de muncă ciudate în Manhattan. Era un rezident de chirurgie frumos care vorbea mai multe limbi și avea o pasiune pentru gătit, schi și pilota avioane mici.

Era cunoscut pentru că ducea femei în zboruri scurte pentru întâlniri romantice. Dar dragostea lui pentru zbor, și în special un zbor, a fost cheia pentru procurori pentru a convinge juriul că Bierenbaum a fost un criminal, cineva care a ucis-o pe Katz într-o furie criminală și a scăpat cu asta timp de 15 ani.

„(N.r- Zborul) este cheia poveștii. Adică, este metoda prin care încearcă să-și acopere crima”, a spus Steve Saracco, un fost procuror asistent din Manhattan care a urmărit dosarul Bierenbaum cu Bibb.

La început, dragostea lor părea „magică”, a spus sora lui Katz, Alayne Katz, un avocat în statul New York, dar au existat semnale roșii. Ea a spus că a mers la o întâlnire dublă ciudată la un restaurant de sushi, unde Bierenbaum a băgat mâncare în gura surorii ei, apoi a încercat să facă același lucru și cu ea. Alayne Katz a mai spus că sora ei a sunat-o într-o zi, plângând isteric, pentru că Bierenbaum a încercat să-și înece pisica în toaleta apartamentului lor din Upper East Side.

„[Ea a spus]: „Nu, nu, nu, Alayne... vom scăpa de pisică și apoi totul va fi bine pentru că el va crede că îl iubesc”, a spus Alayne Katz. 

 

Gail a decis să se căsătorească cu Robert



Chiar și așa, Gail Katz a decis să se căsătorească cu Robert.

„Sora mea mi-a spus: Este inteligent. Îl iubesc. Dragostea mea se va vindeca. Acest lucru va funcționa”, a spus Katz.

De-a lungul timpului, prietenii și membrii familiei lui Gail Katz au observat că acea căsătorie devenea toxică. Bierenbaum a fost foarte controlant și la un moment dat un vecin a spus că Katz i-a spus că nu se simte confortabil acasă.

Într-o noapte, Alayne Katz a spus că Bierenbaum și-a surprins soția fumând pe balconul lor și a sufocat-o până la inconștiență. Gail Katz a raportat incidentul unui consilier administrativ al poliției de la o incintă locală.

„Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în 2021... Robert Bierenbaum ar fi fost încătușat imediat”, a spus Bibb. „Faptul că acesta a fost în 1983... nu s-a făcut nimic în privința asta”.

 

Pe 7 iulie 1985, Gail a dispărut



Ea l-a convins pe Bierenbaum să vadă un terapeut, care a ajuns să-i scrie o scrisoare în care îi sugera că ar trebui să iasă din căsătorie și el era îngrijorat că ar putea să o omoare. Totuși, a spus sora ei, Katz a șters-o o vreme și i-a spus surorii ei că plănuia să-l părăsească.

Apoi, pe 7 iulie 1985, Gail Katz a dispărut. Bierenbaum le-a spus familiei și poliției că s-au certat în apartamentul lor, iar Katz a plecat. El a susținut că a rămas acasă. Sora ei nu credea povestea lui.

„Ea nu era nici cu mine și nici cu părinții mei și în acel moment știam că sora mea este moartă”, a spus Alayne Katz. „Și dacă nu este în viață, există o singură persoană care este suspectată să o ucidă. Nu există niciun alt suspect.”

Zilele s-au transformat în săptămâni, apoi în luni și încă nu era niciun semn de Gail Katz. Între timp, Bierenbaum petrecea mai mult timp în Hamptons, participând la petreceri și întâlnindu-se cu alte femei.

 

Teoria de lucru a lui Rosenzweig



În cele din urmă, biroul procurorului districtual din Manhattan a preluat cazul și a mers la anchetatorul șef Det. Andy Rosenzweig.

Știind despre dragostea lui Bierenbaum pentru zbor, Rosenzweig a verificat pe aeroportul din New Jersey. Lui Bierenbaum îi plăcea să închirieze avioane și a descoperit că doctorul a scos un avion pe 7 iulie 1985, dar Bierenbaum își modificase jurnalul de zbor pentru a face să pară că a zburat în ziua urmatoare. Teoria de lucru a lui Rosenzweig a fost că doctorul și-a ucis soția și i-a aruncat cadavrul în Oceanul Atlantic.

Cu toate acestea, fără un corp, biroul DA a spus familiei lui Katz la momentul respectiv că nu au suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Bierenbaum. Biroul procuraturii și-a închis finalul anchetei fără a aduce acuzații, iar ancheta departamentului de poliție a eșuat. Bierenbaum a continuat să-și trăiască viața ca un om liber.

Apoi, în mai 1989, la aproape patru ani de la dispariția lui Katz, un trunchi a apărut pe Staten Island. Acesta a fost un timp înainte de criminalistica ADN, iar anchetatorii au încercat să vadă dacă îi aparține lui Katz folosind vechi radiografii toracice.

„Un tehnician cu raze X a comparat această radiografie cu trunchiul și a spus: „Aceasta este Gail””, a spus Alayne Katz. „Acum ... avem un corp de îngropat. Avem ceva închidere”.

 

Robert s-a mutat în Las Vegas și și-a deschis propriul cabinet de chirurgie plastică


Până în 1990, Bierenbaum s-a mutat în Las Vegas și și-a deschis propriul cabinet de chirurgie plastică. A început să se întâlnească cu Dr. Stephanie Youngblood, un chiropractician, iar ea a spus că primul lor an împreună a fost „perfect”.

„Am fost la evenimente medicale cu cravată neagră... am făcut o mulțime de excursii la schi”, a spus ea. „Să mergi la schi în Argentina în august a fost un rai absolut”.

Încă o dată, părea o captură perfectă. Youngblood a spus că Bierenbaum s-a alăturat unei organizații care a condus medici și asistenți medicali în și din Mexic pentru a trata copiii care aveau nevoie de îngrijiri medicale. Dar, cu timpul, au început să apară crăpături în fațada lui Bierenbaum. Youngblood a spus că în cele din urmă a recunoscut că a mai fost căsătorit, dar a spus că soția lui a dispărut și că nu-i plăcea să vorbească despre asta.

„Felul în care a spus povestea a fost credibil”, a spus Youngblood. „El spune: Ascultă, asta nu este de cunoștință publică. Aș aprecia cu adevărat dacă ai ține asta sub secret”. Dar au existat două incidente în care Youngblood a spus că Bierenbaum a explodat de furie asupra ei în fața altor oameni. După a doua oară, ea a spus că l-a convins pe Bierenbaum că ar trebui să vadă un terapeut, care i-a recomandat lui Youngblood să pună capăt relației pentru că „viața ei ar putea fi în pericol cu ​​el”. Așa că ea l-a părăsit.

 

„Arăta bine, purta costume, își iubea copilul, iubea câinii”

 

Bierenbaum a început din nou să aibă întâlniri și, în 1996, s-a căsătorit cu un ginecolog din Las Vegas pe nume Janet Challot. Cuplul s-a mutat în Minot, Dakota de Nord, pentru a începe o nouă viață împreună și, în cele din urmă, a avut o fetiță.

Nimeni din Dakota de Nord nu știa despre trecutul lui Bierenbaum și, de fapt, devenise oarecum un erou local pentru că salvase viața unui băiat după ce a fost mușcat de un tigru la Târgul de Stat din Dakota de Nord.

„Arăta bine, purta costume, își iubea copilul, iubea câinii”, a spus Barb Cooper, care a lucrat ca bonă pentru Bierenbaum.

Între timp, înapoi la New York, Rosenzweig se apropia de pensionare și cerceta cazurile reci care încă îl bântuiau. Cazul dispariției lui Gail Katz, care era rece de 10 ani până la acel moment, era pe lista lui.

În 1998, Rozenzweig a revenit în legătură cu familia ei. Criminalisticile ADN existau până atunci și a convins familia Katz să exhumeze trunchiul pe care îl îngropaseră cu ani în urmă pentru a-l testa.

„Spre surprinderea noastră, s-a întors că Gail Katz a fost eliminată ca colaborator al acelui eșantion”, a spus Bibb.

Când a aflat vestea, Alayne Katz a spus că a fost devastată.

„Acea mică și mică fărâmă de închidere pe care o aveam acum a fost smulsă”, a spus ea „M-am uitat la Dan [Bibb] și la Steve [Saracco] și i-am spus: Acum, ar fi bine să obții o condamnare”.

 

„Mă îndoiesc că este Gail”

 

Anchetatorii au decis să reintervieveze pe toți cei din caz. Au zburat în Dakota de Nord pentru a vorbi cu Bierenbaum și Vegas pentru a vorbi cu Youngblood, precum și cu alte femei despre care se știe că Bierenbaum le întâlnise.

Un interviu care i-a impresionat pe anchetatori a fost cu una dintre fostele iubite ale lui Bierenbaum de pe vremea când acesta era încă în New York. Ea le-a spus că era cu el într-o noapte când a primit un telefon de la poliția Port Authority din New York City, spunând că credeau că cineva l-a găsit pe Katz. El le-a spus că îi va suna mai târziu, apoi i-a spus: „Mă îndoiesc că este Gail”, potrivit anchetatorilor.

Cu aceste dovezi, împreună cu dovada pe care Rozenzweig le-a descoperit cu ani înainte că Bierenbaum a luat un zbor în ziua în care a dispărut Katz, anchetatorii au continuat cu cazul lor.

 

La 15 ani de la dispariție, Robert judecat pentru crimă

 

În 2000, un mare juriu l-a acuzat pe Bierenbaum pentru crimă de gradul doi. La 15 ani de la dispariția ei, în cele din urmă urma să fie judecat pentru moartea soției sale.

„Știam că va fi cel mai dur proces pe care l-am avut vreodată. Fără criminalistică, fără martori oculari, în întregime circumstanțiale”, a spus Bibb. „Nu a existat nicio concluzie anterioară la acest caz, prin orice întindere a imaginației”.

Unul dintre cele mai mari obstacole la proces pentru procurori a fost să convingă un juriu că Bierenbaum ar putea pilota un avion mic și împinge un cadavru afară din el în același timp, așa că au filmat o recreare a acestui scenariu exact pentru a arăta că este posibil.

„Am crezut că demonstrația cu avionul a fost extrem de eficientă, probabil unul dintre momentele critice ale cazului”, a spus Leslie Crocker Snyder, judecătorul care a prezidat cazul.

 

Un juriu l-a găsit pe Robert vinovat de crimă

 

Apărarea lui Bierenbaum a încercat să o picteze pe Gail Katz drept o femeie instabilă, cu probleme de sănătate mintală și o problemă cu drogurile, dar sora ei a spus că nimic din toate acestea nu este adevărat. Au chemat un martor, un producător de textile retras, care a susținut că a văzut-o pe Katz într-un magazin de covrigi la câteva zile după ce a dispărut, dar procurorii au reușit să sublinieze cu ușurință că femeia pe care a descris-o nu se potrivea cu descrierea ei.

După doar cinci ore și jumătate de deliberare, un juriu l-a găsit pe Bierenbaum vinovat de crimă.

„Nu voi uita niciodată... să strâng mâna fratelui meu și să o trântesc pe coapsa lui și să-i spun „Vinovat?” cu un semn de întrebare la sfârșit pentru că „Tocmai am auzit asta?””, a spus Alayne Katz. „Am fost șocată ... am fost ușurată.”

A fost condamnat la 20 de ani de închisoare pe viață. De-a lungul anilor, a încercat să îi fie anulată condamnarea, dar nu a reușit. Apoi, după ce a ispășit 20 de ani de pedeapsă, a făcut mărturisirea bombă.

 

„Simt spiritul surorii mele, este aici”

 

Când ABC News a arătat transcrierea mărturisirii lui Bierenbaum lui Alayne Katz, ea a spus: „Acesta este exact același bărbat pe care l-am cunoscut acum 35 de ani. Nu s-a schimbat ... este incapabil de o bucată de remușcări. ”

În onoarea surorii ei, Alayne Katz a spus că organizația non-profit Pace Women's Justice Center a fost redenumită Gail's House pentru a aduce o mai mare conștientizare a problemelor legate de violența domestică și pentru a oferi resurse femeilor. Katz a spus că le-a permis să folosească numele surorii ei ca o modalitate de a-i onora memoria.

„Corpul surorii mele nu a fost niciodată găsit ... Gail nu se odihnește nicăieri”, a spus Katz. „Casa lui Gail... i-a oferit surorii mele un loc de odihnă. Simt spiritul surorii mele ... este aici ... avertizându-i pe alții ... inspirându-i pe alții”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel