Robbie Coltrane - Hagrid din seria 'Harry Potter' - a murit

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Robbie Coltrane
Robbie Coltrane

Actorul Robbie Coltrane, care l-a interpretat pe Hagrid în filmele Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani.

Robbie Coltrane a jucat și în serialul polițist Cracker de la ITV și în filmele James Bond Goldeneye și The World Is Not Enough.

Într-o declarație, agentul său, Belinda Wright, a confirmat că actorul a murit într-un spital de lângă Falkirk, în Scoția.

Ea l-a descris pe Coltrane ca fiind un "talent unic", adăugând că rolul său de Hagrid "a adus bucurie copiilor și adulților din întreaga lume". "Pe lângă faptul că a fost un actor minunat, era inteligent din punct de vedere juridic, strălucit de spiritual și, după 40 de ani în care am fost mândră să fiu numită agentul său, îmi va lipsi“ a sspus ea.

"Îi supraviețuiesc sora sa Annie Rae, copiii săi Spencer și Alice și mama lor Rhona Gemmell. Ei doresc să mulțumească personalului medical de la Forth Valley Royal Hospital din Larbert pentru grija și diplomația de care au dat dovadă. Vă rugăm să respectați intimitatea familiei lui Robbie în aceste momente dureroase", a adăugat agenta sa.

Robbie Coltrane - Hagrid din seria 'Harry Potter' -  a murit

 

Autoarea Harry Potter, JK Rowling, a condus omagiile pe Twitter, descriindu-l pe Coltrane ca fiind un "talent incredibil".

Primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a descris moartea lui Coltrane drept "o veste foarte tristă": "Avea o asemenea gamă și profunzime ca actor, de la comedie strălucitoare la dramă dură. Cred că preferatul meu dintre toate rolurile sale a fost Fitz în Cracker", a spus ea. "Robbie Coltrane, legendă scoțiană a divertismentului - ne vei lipsi foarte mult. RIP".

Cariera actorului a început în 1979 în serialul TV Play for Today, dar a devenit cunoscut în A Kick Up the Eighties, un serial de comedie de la BBC TV în care au mai jucat Tracey Ullman, Miriam Margolyes și Rik Mayall.

A apărut, de asemenea, în comedia ITV Alfresco din 1983, alături de Fry, Emma Thompson, Siobhan Redmond și Hugh Laurie.

Până în 1987 a avut un rol principal în Tutti Frutti, despre trupa scoțiană de rock and roll The Majestics, în care au mai jucat Emma Thompson și Richard Wilson. în anul precedent a jucat în filmul polițist britanic Mona Lisa, cu Bob Hoskins.

Coltrane a fost distins cu OBE în 2006 pentru serviciile aduse teatrului.

Coltrane și-a câștigat și mai multă faimă jucând rolul psihologului criminalist Dr. Eddie "Fitz" Fitzgerald în serialul ITV Cracker din 1993 până în 1995 și într-un episod special de revenire în 2006. Rolul i-a asigurat premiul Bafta pentru cel mai bun actor timp de trei ani consecutivi, între 1994 și 1996.

Probabil cel mai cunoscut rol al său a fost cel din seria de filme Harry Potter, în care a jucat în toate cele opt filme în rolul lui Rubeus Hagrid, alături de Daniel Radcliffe, Rupert Grint și Emma Watson.

În 2016, a jucat în drama National Treasure de la Channel 4, premiată cu Bafta, alături de Dame Julie Walters, despre un comic și prezentator TV acuzat de abuz sexual asupra femeilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel