Rishi Sunak promite să îndrepte greşelile lui Truss

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Rishi Sunak - Premierul Marii Britanii (Sursa foto: Agerpres)
Rishi Sunak - Premierul Marii Britanii (Sursa foto: Agerpres)

Devenind cel de-al treilea premier din acest an, Rishi Sunak a promis "să îndrepte greşelile" lui Liz Truss.

Fostul ministru de finanţe a avertizat în privinţa cheltuielilor viitoare, angajându-se totodată să guverneze dând dovadă de "integritate, profesionalism şi spirit de răspundere".

El şi-a lăudat predecesoarea, dar i-a criticat reformele economice. "Nu a greşit atunci când a dorit să sporească o creştere economică a ţării", a spus el. "Este un ideal nobil. I-am admirat febrilitatea cu care a dorit să provoace o schimbare".

"Dar s-au făcut unele greşeli. Nu din rea voinţă sau din rele intenţii, de fapt, chiar dimpotrivă. Dar au fost oricum nişte greşeli. În parte, am fost ales ca lider al partidului meu şi ca premier al dvs. tocmai pentru a le soluţiona".

În această dimineaţă, după ce a fost a fost invitat de rege, la Palatul Buckinghan, să formeze un guvern, în primul său discurs în calitate de prim-ministru, Sunak a avertizat că vor urma nişte decizii dificile, el promiţând să reducă datoria publică.

Sunak nu vrea datorii pentru Marea Britanie

 

"Guvernul pe care îl conduc nu vă va lăsa copiii şi nepoţii cu nişte datorii pentru care noi ne-am dovedit prea slabi ca să le putem achita", a spus el.

După ce şi-a rostit ultimul discurs în faţa reşedinţei din Downing Street 10, Truss i-a prezentat regelui demisia.

Într-un mesaj dur, Truss a subliniat că a avut dreptate atunci când a adoptat o politică îndrăzneaţă "După cum scria şi filosoful latin Seneca, noi nu dăm dovadă de curaj din cauză că lucrurile se arată dificile, ci din cauză că noi nu îndrăznim să vedem că ele sunt dificile".

Brandon Lewis a devenit cel mai recent ministru care părăseşte guvernul, el anunţând că a demisionat din funcţia de ministru al justiţiei.

Ultimul susținător al lui Boris Johnson a demisionat

 

Într-un mesaj de pe Twitter el a amintit îndelungata sa carieră ca ministru, având în vedere că a ocupat opt funcţii ministeriale şi a lucrat în cinci departamente.

Se presupune că el l-a sprijinit pe Boris Johnson la sfârşitul săptămânii trecute, dar a ales să nu îşi facă publică susţinerea. În cursa electorală din această vară, el a susţinut-o pe Liz Truss, după ce la început îl susţinuse pe Nadhim Zahawi.

După demisia lui Truss, aliaţii săi au crezut că ar putea el însuşi să candideze la conducerea partidului, ei afirmând că zeci de parlamentari l-au rugat să candideze. Dar orice speranţe au pălit din momentul în care Comisia 1922 (Consiliul Privat al Membrilor Partidului Conservator, n. red.) a anunţat că pragul necesar pentru intrarea în cursă ar fi de 100 de nominalizări.

În calitate de ministru al justiţiei, Lewis a pus capăt grevei Baroului, aprobând un fond de 54 milioane lire sterline care le-a asigurat avocaţilor din sectorul penal un spor de 15% pentru dosarele pe rol, şi nu doar pentru cele viitoare.

Plecarea sa denotă faptul că Ministerul Justiţiei va avea un al patrulea ministru într-o perioadă de ceva mai mult de un an, relatează Rador. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel