Riscul de a face Alzheimer crește când scade cantitatea de somn profund

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @garetsvisual
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @garetsvisual

În timpul somnului profund, creierul elimină toxinele și celulele moarte în timp ce repară și reface întregul organism pentru o nouă zi. În timp ce visăm în faza REM, creierul este ocupat cu procesarea emoțiilor, cu consolidarea amintirilor și absorbirea de noi informații.

Devine din ce în ce mai clar că obținerea unui somn profund de calitate este cheia capacității noastre de a funcționa. Este cunoscut că adulții au nevoie de 7-8 ore de somn pentru a fi sănătoși, în timp ce adolescenții și copiii mai mici au nevoie de mult mai mult.

Studiul arată că deficitul de somn, cu unde lente și fază REM, pare să micșoreze părți ale creierului cunoscute a fi indicatori timpurii ai deteriorării cognitive și a bolii Alzheimer, precizează cnn.com. Cercetătorii au descoperit că volumul părții de creierului numit regiunea parietală inferioară, responsabilă cu sintetizarea informațiilor senzoriale și vizuale spațiale, scade la persoanele cu somn lent și REM inadecvat.

Experții recomandă majorității adulților să petreacă între 20% și 25% din noapte în somn profund, lucru valabil și pentru somnul REM. În timp ce persoanele în vârstă au nevoie de mai puțin somn, bebelușii au nevoie de mult mai mult. Somnul profund apare imediat după ce ai adormit, în timp ce faza REM apare spre dimineață.

Concluzionând, culcatul târziu și trezitul devreme reduce șansele de a petrece suficient timp în una sau în ambele etape. Un studiu din februarie 2023 a constatat că obiceiurile bune de somn au adăugat aproape cinci ani la speranța de viață a unui bărbat și aproape 2,5 ani la viața unei femei.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel