Revoltele de la Capitoliul SUA: Procurorii investighează rolul lui Trump în contestarea alegerilor - raport

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul de Justiție al SUA examinează presupusa implicare a lui Donald Trump în eforturile de a anula rezultatele alegerilor din 2020, potrivit presei americane.

Procurorii federali ar fi întrebat direct martorii despre acțiunile fostului președinte american. Până în prezent, aceștia au ales să nu deschidă o anchetă penală formală asupra domnului Trump însuși cu privire la presupusul său rol.

Revoltatorii au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, în încercarea de a anula înfrângerea în alegeri a președintelui.

Trump i-a lăudat public pe cei care au atacat clădirea, dar neagă orice abatere personală.

Departamentul de Justiție a deschis deja o anchetă penală cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie. Rapoartele potrivit cărora martorii sunt interogați cu privire la rolul dlui Trump nu înseamnă că procurorii federali vor decide să depună acuzații penale împotriva sa.

Ancheta este separată de audierile televizate de profil înalt din Congres care au avut loc în ultimele săptămâni pe același subiect - pe care Trump le-a caracterizat drept o vânătoare de vrăjitoare politică.

 

Procurorii investighează rolul lui Trump în contestarea alegerilor 

 

Potrivit unui raport publicat în Washington Post, procurorii federali au interogat martori în fața unui mare juriu cu privire la conversațiile lor cu Trump și cu cercul său apropiat în lunile care au precedat revolta din 6 ianuarie.

Martorii ar fi fost întrebați despre instrucțiunile date de dl Trump în legătură cu orice încercare de a împiedica certificarea de către Congres a victoriei electorale a președintelui Joe Biden.

Printre cei interogați s-au numărat și membri de rang înalt din staff-ul fostului vicepreședinte Mike Pence, relatează mai multe instituții americane.

 

Departamentul de Justiție a refuzat să spună dacă va analiza sau nu acuzațiile împotriva lui Trump

 

Până în prezent, Departamentul de Justiție a refuzat să spună dacă va analiza sau nu acuzațiile împotriva lui Trump pentru orice presupus rol în încercarea de a anula înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2020.

Atunci când cel mai înalt oficial al departamentului, procurorul general Merrick Garland, a fost întrebat marți dacă este preocupat de inculparea unui fost președinte - el a răspuns pur și simplu că intenționează să tragă la răspundere pe "toată lumea".

Oficialii federali vor urmări în justiție orice persoană "responsabilă penal pentru că a interferat cu transferul pașnic de putere de la o administrație la alta", a declarat Garland pentru NBC News.

Ancheta Departamentului de Justiție cu privire la ceea ce s-a întâmplat la 6 ianuarie 2021, a spus el, este "cea mai amplă investigație din istoria sa".

Orice decizie a procurorilor federali de a aduce acuzații împotriva unui fost președinte - și potențial candidat la alegerile din 2024 - ar avea consecințe constituționale și politice semnificative.

 

Congresul american a desfășurat, de asemenea, propria anchetă separată privind asaltul armat al clădirii Capitoliului

 

Comisia din Congres, formată din cinci democrați și doi republicani, a chemat săptămâna trecută zeci de martori în încercarea de a construi un caz în care să demonstreze că dl Trump a lansat o tentativă ilegală de a anula înfrângerea sa de către Biden în alegerile prezidențiale din 2020 - culminând cu revolta.

Unele dintre cele mai explozive mărturii prezentate în cadrul audierilor televizate au venit din partea lui Cassidy Hutchinson, un fost consilier de top al șefului de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

Apărută ca martor surpriză în timpul celei de-a șasea audieri, dna Hutchinson a declarat că Trump știa personal că membrii mulțimii de la mitingul său de dimineață de lângă Casa Albă erau înarmați, deoarece au fost respinși de ofițerii Secret Service.

Mărturia ei a oferit comisiei un lucru pe care aceasta a încercat să îl stabilească încă de la începutul procedurilor - că Trump ar fi știut că exista o amenințare foarte reală de violență și nu a făcut nimic pentru a o opri, conform BBC.

Grupul său de senatori a sugerat că ar putea exista suficiente dovezi pentru a formula acuzații penale împotriva lui Trump, dar nu are ea însăși puterea de a face acest lucru.

Prin urmare, orice sugestie că Departamentul de Justiție ar putea cerceta rolul personal al fostului președinte este semnificativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel