Reprezentanții Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, vizită în Bor, Serbia

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

În perioada 1–3 august 2018, o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, condusă de  Eugen Tiberiu Popescu, director general IEH a efectuat o vizită de lucru la Bor, Serbia, ca urmare a invitației Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis. 

Pe data de 1 august 2018, delegația IEH a fost prezentă la hramul bisericii „Sfântul Prooroc Ilie și Sfinții Martiri Brâncoveni" din orașul Bor, alături de românii din zonă și de preoții prezenți la hram. La Complexul Mânăstiresc de la Malainița a fost semnat și un Acord de Parteneriat între IEH și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis. Protocolul a fost semnat din partea Institutului de domnul Eugen Tiberiu Popescu, director general IEH, iar din partea Protopopiatului de către Părintele Protopop Boian Alexandrovici.

Cu ocazia vizitei, delegația IEH a fost invitată să participe la a V-a ședință a Partidului Neamului Românesc, formațiune condusă de domnul dr. Pedrag Balasevic, liderul celei mai importante organizații românești din Valea Timocului sârbesc. Delegațiile prezente din Bor, Malainița, Slatina, Negotin, Petrovac, Cupija, Boljevac, Majdanpek au adus în discuție teme sensibile pentru comunitate, cum ar fi: învățământul în limba română, mass-media și inființarea unui post de radio în limba română, transparență în acordarea de burse de către statul român, înființarea unui sediu pentru comunitate. sprijin pentru construirea unui centru spiritual, cursuri pentru conservarea tradițiilor și obiceiurilor românești.

De asemenea, au fost discutate și proiectele ce vor fi derulate în parteneriat între IEH și comunitatea românilor din zonă: „Drumeț în țara mea" – excursii tematice pentru etnicii români, „Ziua limbii române, 31 august 2018", „Conferința oamenilor de afaceri din Serbia" și „Ziua Națională a României, 1 decembrie 2018".

Directorul general IEH a avut o întrevedere și cu domnul Marius Oliver Dilof, consul general al României la Zajecar, unde au dezbătut problemele comunității românești din Serbia.

Vizita s-a încheiat cu un moment artistic ce a constat într-un spectacol de muzică românească și sârbească, în prezența unui public de peste 200 de persoane.

Vezi si: Patriarhia Română și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, protocol de colaborare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel