Referendum controversat: Italia votează duminică și luni pentru reducerea numărului de parlamentari

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Italia se confruntă cu un referendum constituțional controversat care va modifica Parlamentul, care a rămas neschimbat încă de la căderea fascismului.

Duminică și luni în Italia cetățenii votează pentru reducerea numărului de parlamentari: o reducere în ambele camere, pe care M5S  o consideră un succes.

Acest referendum, pe lângă dezvăluirea crizei democrației reprezentative din Italia, lasă multe întrebări deschise, precum noua lege electorală, care ar fi trebuit să însoțească reducerea numărului parlamentarilor și o reformă mai largă privind funcționarea Parlamentului, considerată necesară de mulți.

„Alinierea la standardele altor țări europene merge în direcția unei mari eficiențe. Din păcate, până acum a fost folosită ca parcare pentru iubitorii și prietenii anumitor partide politice. Este clar că, dacă numărul este redus, și aceștia vor trebui să facă selecție în ceea ce privește calitatea lor", a declarat Michele Sodano Adjunct al mișcării 5 stele.

„Este o reformă care vrea să-i pedepsească pe politicieni“

 

Italia este țara din Europa cu cel mai mare număr de parlamentari aleși direct. Referendumul ar urma să reducă numărul de la 945 la 600. Printre argumentele în favoarea economisirii pentru casele de stat.

Mulți, pe de altă parte, se tem de o slăbire a reprezentativității. „Ceea ce ar trebui să ne îngrijorăm este să trimitem oameni competenți în acele locuri, oameni care doresc cu adevărat să ne reprezinte și poate să adopte legi care să prevadă sancționarea absenteismului, să ne asigurăm că părțile respectă regulile”, spune Jasmine Cristallo.

Reducerea parlamentarilor a fost deja aprobată în Parlament în octombrie, deoarece era una dintre condițiile pentru formarea noului guvern de coaliție între M5S și PD. Potrivit experților, aceasta este o mișcare care încearcă să răspundă la decenii de politică proastă.

„Este o reformă care vrea să-i pedepsească pe politicieni. Este o reformă anti-politică sau populistă și de aceea este controversată dincolo de adevăratul ei sens”, afirmă Giovanni Orsina, directorul Școlii de Guvern Luiss, pentru Euronews.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel