Războiul din Ucraina: Putin suspendă acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Șapte nave care transportă alimente ucrainene părăsesc joi porturile din Marea Neagră - minister
Șapte nave care transportă alimente ucrainene părăsesc joi porturile din Marea Neagră - minister

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă - dar nu își încheie - participarea la un acord major care permite trecerea în siguranță a navelor care transportă exporturi de cereale ucrainene.

Moscova s-a retras sâmbătă din acordul mediat de ONU, susținând că Ucraina a folosit un coridor de siguranță în Marea Neagră pentru a-și ataca flota.

ONU afirmă că nu existau nave în interiorul coridorului în acea noapte.

 

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru atac

 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că acordul va fi respectat și a acuzat Rusia că "șantajează lumea cu foamea" - o afirmație pe care Rusia o neagă.

În ciuda consecințelor, trei nave încărcate cu cereale au părăsit marți porturile ucrainene, a declarat centrul de coordonare condus de ONU.

"Mișcarea acestor nave a fost convenită de către delegațiile ucraineană, turcă și ONU... Delegația rusă a fost informată", a declarat centrul cu sediul la Istanbul pentru agenția de presă AFP.

 

Luni, 12 nave cu 354.500 de tone de alimente, inclusiv cereale, au plecat din Ucraina

 

Acest lucru a constituit un volum record de exporturi de la începutul acordului privind cerealele, a declarat un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, citat de Reuters.

Unul dintre vasele care transporta 40.000 de tone de cereale era destinat Etiopiei, unde exista "posibilitatea reală de înfometare în masă", a adăugat ministerul.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, marina sa a impus o blocadă asupra porturilor ucrainene din Marea Neagră, prinzând în interiorul țării aproximativ 20 de milioane de tone de cereale destinate exportului, alături de alte produse alimentare precum porumb și ulei de floarea-soarelui.

Însă, în iulie, un acord între Ucraina și Rusia a fost intermediat de Turcia și ONU, acceptând reluarea exporturilor de cereale prin porturile din Marea Neagră.

 

Președintele Putin a declarat că acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră a fost suspendat

 

Luni, însă, președintele Putin a declarat că acordul a fost suspendat, citând atacul "masiv" cu drone asupra flotei sale din Crimeea, atac de care ar fi fost responsabil Kievul.

El a declarat că trebuie asigurată siguranța maritimă și că implementarea exporturilor de cereale în astfel de condiții este prea riscantă.

"Ucraina trebuie să garanteze că nu vor exista amenințări la adresa navelor civile", a spus Putin într-un discurs televizat.

Kievul nu și-a recunoscut responsabilitatea pentru atac, spunând că Moscova plănuia de mult timp să abandoneze acordul negociat la nivel internațional și a folosit atacul ca pretext pentru a face acest lucru.

"În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța navigației în aceste zone, un astfel de acord este cu greu fezabil și capătă un alt caracter - mult mai riscant, periculos și lipsit de garanții", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform BBC.

 

Retragerea Rusiei din acord a fost condamnată de SUA, care au spus că Moscova "înarmează alimentele"

 

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale, afirmând că periclitarea exportului de cereale și îngrășăminte ar avea un impact asupra crizei alimentare mondiale.

Ambasadorul rus în SUA a respins acuzațiile potrivit cărora țara sa ar exacerba criza alimentară mondială, afirmând că nu este corect să se critice Rusia.

Suspendarea survine în contextul în care Rusia afirmă că a extins evacuările din regiunea ocupată Kherson, deși a declarat în weekend că acestea s-au încheiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel