Războiul din Ucraina: Letonia trimite mașini confiscate de la șoferii beți pentru a ajuta Kievul

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un bărbat beat la volan și fără permis a sunat singur la poliție să se denunțe
Un bărbat beat la volan și fără permis a sunat singur la poliție să se denunțe

Mașinile confiscate de la șoferii beți din Letonia sunt trimise în Ucraina, în cadrul unui nou program menit să ajute la efortul de război din această țară.

Opt vehicule confiscate au părăsit miercuri un depozit de mașini din capitala Riga și urmează să treacă granița în curând. Acesta este primul convoi trimis în cadrul acestui plan, aprobat luna trecută de parlamentul leton.

Parlamentarii au fost de acord să permită transferul mașinilor deținute de stat către armata ucraineană și spitale.

 

Letonia confiscă mașinile șoferilor găsiți cu alcool de trei ori mai mult decât limita legală 



La sfârșitul anului trecut, Letonia a modificat legea astfel încât șoferii găsiți cu 1,5 mg de alcool la 100 ml de sânge - de trei ori mai mult decât limita legală - să le fie confiscate și vândute vehiculele de către guvern.

Potrivit radiodifuzorului public LSM, Letonia are una dintre cele mai mari rate de conducere sub influența alcoolului din Europa, cu aproximativ 3 500 de cazuri pe an.

Modificarea legii a dus la o creștere a confiscărilor care au umplut kilogramele statului leton în câteva săptămâni.

Ca urmare, autoritățile s-au angajat să predea două duzini de mașini pe săptămână către Twitter Convoy, o organizație caritabilă letonă care trimite vehicule donate în Ucraina.

"Nimeni nu se aștepta ca oamenii să conducă în stare de ebrietate atât de multe vehicule", a declarat fondatorul ONG-ului, Reinis Poznaks, pentru agenția de presă Reuters. "Nu le pot vinde atât de repede pe cât de repede beau oamenii. Așa că de aceea am venit cu ideea - să le trimitem în Ucraina".

 

Un sfert din populația Letoniei este formată din etnici ruși



Primele opt mașini au avut o valoare combinată de aproximativ 18.500 de euro (16.500 de lire sterline), potrivit site-ului leton Delfi. Unul dintre proprietari lăsase un steag rusesc fixat pe vehiculul confiscat, potrivit Reuters.

Aproximativ un sfert din populația Letoniei este formată din etnici ruși, iar Letonia a acționat rapid după invazia rusă din Ucraina pentru a interzice zeci de site-uri web evaluate ca fiind diseminatoare de propagandă a Kremlinului.

Vladimir Putin a încercat în repetate rânduri să justifice războiul din Ucraina prin faptul că oferă protecție pentru vorbitorii de limbă rusă cu protecția Kremlinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel