Război Armenia-Azerbaidjan. Franța sesizează ONU, după ce mai mulți soldați au fost uciși

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
barbati_armenia
barbati_armenia

Franţa va sesiza Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) după noi confruntări între Armenia şi Azerbaidjan, în urma cărora cel puţin 49 de militari armeni au fost ucişi, a anunţat marţi Palatul Elysee, informează AFP.

"Franţa va aduce situaţia în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, a cărui preşedinţie o asigură în prezent", a precizat preşedinţia franceză după o convorbire telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul armean Nikol Paşinian.

Preşedintele Macron "continuă să facă apel la o respectare strictă a armistiţiului şi a integrităţii teritoriale a Armeniei", a adăugat preşedinţia franceză.

De asemenea, Emmanuel Macron se declară "disponibil" pentru o discuţie cu preşedintele azer Ilham Aliev şi "la dispoziţia părţilor pentru ca toate problemele referitoare şi care rezultă din acest conflict să fie soluţionate exclusiv pe calea negocierii".

Rusia, care îşi revendică rolul de arbitru în Caucaz, a anunţat că a negociat un acord de încetare a focului în vigoare de la orele 06:00 GMT, ceea ce nu a fost confirmat în acest stadiu nici de Baku, nici de Erevan.

Armenia și Azerbaidjan, conflict de 30 de ani



Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale din Caucaz, au purtat două războaie în timpul ultimilor trei decenii, pentru control asupra regiunii Nagorno-Karabah, cel mai recent având loc în 2020.

Noile lupte, care au izbucnit în timpul nopţii de luni spre marţi, sunt cele mai sângeroase de la războiul din 2020. Ele intervin în timp ce Moscova, care după acest cel mai recent război a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în regiune, este "ocupată" cu dificila ofensivă militară în Ucraina, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel