Răsturnare de situație în cazul Ditrău: Brutăria aduce alți 5 muncitori din Sri Lanka

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Familiile celor doi brutari srilankezi din Ditrău sunt îngrijorate de situația lor, dar au primit asigurări că sunt bine. Cei doi spun că „peste tot sunt oameni buni și răi” și vor să rămână la muncă. Mai mult, brutăria aduce alți 5 muncitori din Sri Lanka, în două săptămâni. 

Corina Constantin, reprezentanta agenției care i-a adus în România pe cei doi brutari angajați la Ditrău, a declarat, marți, că cei doi așteaptă să le sosească, în două săptămâni, alți 5 colegi care vor fi angajați tot la brutărie.

Aceasta a precizat că familiile celor doi brutari și-au manifestat îngrijorarea privind situația lor, dar au primit asigurări că aceștia sunt bine și că vor să își ducă la capăt contractul.

„Informația legată de ce se întâmplă în Harghita a ajuns și în Sri Lanka, iar partenerii noștri și familiile celor doi brutari și-au manifestat îngrijorarea față de situația din Ditrău. Am luat legătura cu partenerii din Sri Lanka, care țin legătura cu familiile celor doi, și i-am asigurat că totul este în regulă, să stea liniștiți. Am avut, marți, o întâlnire cu cei doi angajați, care sunt liniștiți și doresc să rămână în continuare la acest angajator. Din punctul lor de vedere, ca peste tot, sunt oameni buni și răi, dar ei vor să își termine contractul. Cei doi brutari din Sri Lanka își așteaptă ceilalți cinci colegi care vor sosi în două săptămâni și care vor lucra la aceeași brutărie din Ditrău”, a spus Corina Constantin, pentru Mediafax.

Vezi și: Violeta Alexandru, scuze pentru brutarii din Sri-Lanka: „Cum v-aţi fi simţit dacă păţeau asta românii din Spania, Italia sau Germania?"

Reprezentanta agenției de plasare a subliniat că a dat asigurări partenerilor din Sri Lanka că angajatorul a luat toate măsurile de precauție pentru a-i menține pe angajați în siguranță.

„Acești cetățeni străini sunt înregistrați la Ministerul de Externe din Sri Lanka sub agenția noastră, prin urmare suntem răspunzători de integritatea lor pe teritoriul României. În urma ultimelor discuții avute cu clientul nostru, respectiv angajatorul sri lankez, am decis să mergem mai departe cu plasarea ultimilor cinci muncitori, acesta asumându-și responsabilitatea bunului mers al contractului”, a menționat Corina Constantin.

Aceasta a precizat contextul în care s-a ajuns la angajarea celor doi srilankezi, arătând că în urmă cu câteva luni agenția a fost contactată de reprezentantul unei fabrici de pâine din Harghita, la recomandarea unui alt client căruia i-a fost plasat un grup de muncitori în domeniul panificației.

"În ciuda faptului că era primul proiect de angajare a unor cetățeni non europeni în acea zonă, nu ne-am imaginat că, în zilele noastre, cu tot accesul la informație și educație, rasismul poate căpăta dimensiunile pe care le vedem zilele acestea. În ceea ce privește reacțiile comunității locale din Ditrău, dorim să credem că acestea s-au bazat exclusiv pe lipsa de informație”, a mai spus Corina Constantin.

Aceasta a explicat că agenția pe care o conduce aduce de 13 ani forță de muncă din Asia pentru piața românească, dar în nicio comunitate nu au fost întâlnite „reacții extremiste și lipsite de raționament”.

„Majoritatea muncitorilor are experiență internațională, am ales ca țări de proveniență cele cu religii care promovează și pun în practică toleranța, non-violența și buna înțelegere, așa cum fac budismul și hinduismul. Înainte de sosirea în România, țara exportatoare, prin instituții acreditate, le verifică muncitorilor starea de sănătate și li se solicită cazierul judiciar. De asemenea, și statul român desfășoară verificări înaintea acordării avizului de muncă”, a mai explicat Corina Constantin.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel