Rareș Bogdan, semnal de ALARMĂ: "S-a adoptat azi în Senat. E extrem de periculos"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Candidatul PNL la europarlamentare Rareş Bogdan a declarat, într-o conferinţă de presă la Oradea, că Senatul ar fi aprobat joi tacit o iniţiativă legislativă privind funcţionarea Poliţiei şi Jandarmeriei, cu mai multe modificări privind sistemul de ordine publică din România, inclusiv dreptul de a reţine cetăţenii până la 12 ore. 

"Gândiţi-vă că inclusiv în Codul Penal pe care l-au modificat au pus reţinere până la şase ore. În această iniţiativă vorbim de reţinere, fără mandat de la procuror, fără mandat de la judecător, de 12 ore! Este caz unic în Uniunea Europeană. Nu mai există aşa ceva în UE", a declarat, în conferinţă de presă, Rareş Bogdan. 

Acesta a afirmat că joi, prin acord tacit, a fost adoptat de Senat un proiect de lege iniţiat de PSD-iştii Florin Iordache şi Carmen Dan, "o iniţiativă care schimbă complet în sistemul de ordine publică din România prerogativele unor instituţii-cheie", dar care "nu are avizul CSAT, care este obligatoriu pentru acte normative privitoare la instituţiile din sistemul de securitate". 

Rămâne la aprecierea poliţistului şi a jandarmului pentru a reţine un om până la 12 ore



Potrivit lui Rareş Bogdan, proiectul prevede că Poliţia şi Jandarmeria primesc atribuţii pe linia antiterorismului, suprapunându-se complet cu atribuţiile SRI. De asemenea, el a adăugat că astfel cele două instituţii primesc atribuţii pe linia neutralizării dispozitivelor radioactive, chimice, bacteriologice, suprapunându-se cu atribuţiile MAPN şi ISU, iar o parte din atribuţiile SPP cu privire la paza demnitarilor străini în domeniul afacerilor interne şi a familiilor lor trec exclusiv în cadrul Poliţiei şi Jandarmeriei. 

Vezi și: Rareș Bogdan, despre prinderea lui Radu Mazăre: "Nimeni nu scapă"

"Vor avea dreptul să îndeplinească orice alte misiuni şi orice alte îndatoriri prevăzute de lege. 'Indicii temeinice' au fost înlocuite cu 'motive verosimile'. Rămâne la aprecierea poliţistului şi a jandarmului pentru a reţine un om până la 12 ore. Percheziţiile corporale sunt lăsate la aprecierea poliţistului sau a jandarmului, care decide dacă sunt suficiente aspecte verosimile pentru a duce la acest lucru. Poliţiştii şi jandarmii vor avea aparate cu electroşocuri. Poliţiştii vor putea să ceară orice documente dacă vor, chiar şi dacă nu au legătură cu un dosar sau o cauză în care este urmărit un cetăţean. E o chestiune extrem de periculoasă, într-o ţară unde, din păcate, au fost momente, precum 10 august, în care instituţiile statului au fost folosite ca o armă politică", a mai subliniat candidatul PNL.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel