Raluca Turcan, despre creșterea salariului minim, alocații și pensii

gov.ro
gov.ro

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat principalele urgențe ale mandatului: soluții pentru majorarea salariului minim, a indicatorului social de referință (ISR), alocațiile de stat pentru copii, iar ca preocupare pe termen mediu este calcularea pensiilor pe baza contributivității.

„În ceea ce privește salariul minim, discuția din minister, dar și cea cu premierul Cîțu, se referă la faptul că acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației. Este un subiect pe care deja îl vom lansa în dezbatere publică, astfel încât să putem legifera această decizie”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, în ziua preluării mandatului.

Referitor la ISR, Raluca Turcan a amintit că acesta nu a mai fost majorat din 2015, dar o viitoare creștere a acestui indice va veni doar în urma unei dezbateri reale și nu în cheie electorală.

Noul ministru al Muncii a explicat că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban privind majorarea alocațiilor pentru copii va fi pusă în aplicare conform calendarului.

„Alocațiile vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021”, anunță Ministerul Muncii.

 

Raluca Turcan: „Vreau să facem un pas mare în privința pensiilor”

 

Raluca Turcan a mai anunțat o primă decizie adoptată în privința pensiilor și anume crearea de urgență a unei comisii care va reuni reprezentanți din mai multe ministere, cu rolul să identifice o soluție pentru calcularea pensiilor pe bază de contributivitate. Structura comisiei va fi stabilită în 28 decembrie.

„Vreau să facem un pas mare în privința pensiilor, pentru că de multe ori acest subiect a fost tratat într-o cheie electorală, iar cei afectați sunt pensionarii. Calcularea pensiilor pe bază de contributivitate, aducând astfel echitate în sistem, este pentru noi o prioritate”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

O altă măsură ce va fi adoptată de urgență este prelungirea cu șase luni a măsurilor active pentru angajații și angajatorii din domeniile restricționate în perioada stării de alertă, măsuri cu rol esențial pentru susținerea economiei.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy