Putin spune că e de acord cu Suedia și Finlanda în NATO, cu o condiție

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
vladimir putin
vladimir putin

Vladimir Putin ar fi de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO dacă nu ar fi desfășurate trupe străine pe teritoriul celor două țări. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

''Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare'', a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ''infrastructuri militare'' pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. ''Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns'' din partea Rusiei, a indicat Putin.

Liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală.

Finlanda își va depune oficial candidatura de aderare la NATO

 

Finlanda vrea să devină membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens, au anunţat duminică preşedintele şi premierul acestei ţări nordice, o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, informează agenţiile de presă internaţionale.

Şeful statului finlandez şi un consiliu guvernamental "au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO", a declarat preşedintele francez Sauli Niinisto.

"Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe", a declarat preşedintele finlandez, în timpul unei conferinţe de presă.

Parlamentul finlandez urmează să examineze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut să aibă loc apoi, potrivit preşedintelui camerei.

Cu susţinerea declarată sâmbătă de Partidul Social-Democrat al premierului Sanna Marin, acest vot ar urma să se traducă printr-un sprijin ferm din partea celor 200 de parlamentari finlandezi.

"Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar", a afirmat Sanna Marin.

Sâmbătă, preşedintele finlandez l-a contactat telefonic pe omologul său rus Vladimir Putin pentru a-l informa cu privire la cererea iminentă de aderare a ţării sale la NATO, ceea ce a suscitat ameninţări cu represalii din partea Moscovei. Preşedintele rus i-a semnalat că aderarea la NATO "ar fi o eroare", apreciind că "nu există nicio ameninţare la adresa Finlandei", potrivit Kremlinului, relatează Agerpres. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel