Putin, mesaj către participanţii la o conferinţă ONU: "Nu pot exista câştigători într-un război nuclear"

Echipa Stiri Diaspora / 01 aug 2022, 20:01

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Putin a făcut aceste comentarii într-o scrisoare către participanţii la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), la peste cinci luni de la declanşarea războiului din Ucraina.

"Plecăm de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie niciodată dezlănţuit, şi suntem pentru securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale", afirmă liderul de la Kremlin.

Preocuparea internaţională privind riscul confruntării nucleare a crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie. Într-un discurs de la acea vreme, Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat orice posibile puteri externe ostile să se abţină de la orice tentativă de a interveni.

"Oricine încearcă să ne obstrucţioneze ar trebui să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat. Şi asta va duce la consecinţe cu care nu v-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră", a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de alertă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la un nivel fără precedent din 1962, de la criza rachetelor din Cuba.

Atât politicienii din Rusia, cât şi cei din SUA, au vorbit public despre riscul unui al treilea război mondial. Directorul CIA, William Burns, a declarat în aprilie că date fiind eşecurile suferite de Rusia în Ucraina, "nimeni nu poate să nu trateze serios ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice".

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în eventualitatea unei ameninţări existenţiale la adresa statului rus. a acuzat Occidentul că duce un "război prin intermediari" împotriva sa, înarmând Ucraina şi impunând sancţiuni Moscovei.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au cerut Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare 'periculoase'

 

SUA, Franţa şi Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare 'periculoase', Washingtonul presând de asemenea Moscova şi Beijingul să înceapă negocieri asupra controlului armelor nucleare, relatează France Presse.

Într-o declaraţie comună, Franţa, Marea Britanie şi SUA, ţări aliate şi deţinătoare de arme nucleare, subliniază că 'un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată' şi că 'armele nucleare trebuie, atât timp cât vor exista, să servească doar unor scopuri de apărare, descurajare şi prevenire a unui război'.

'În contextul războiului de agresiune ilegal şi neprovocat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, noi cerem Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare şi comportamentului său iresponsabil şi periculos', menţionează cele trei state cu ocazia deschiderii celei de-a zecea Conferinţe de examinare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Într-un comunicat separat, preşedintele american Joe Biden a lansat luni un apel către Rusia şi China să înceapă negocieri cu privire la controlul armelor nucleare, afirmând că Moscova în special are datoria de a-şi manifesta responsabilitatea în această privinţă după invazia în Ucraina.

El a reiterat că administraţia sa este pregătită să 'negocieze rapid' înlocuirea New START, tratatul ce plafonează forţele nucleare intercontinentale ale SUA şi Rusiei şi care va expira în 2026.

'Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia munca la controlul armamentului nuclear', a declarat Biden.

'Dar negocierea necesită un partener benevol şi de bună-credinţă. Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a spulberat pacea în Europa şi constituie un atac împotriva principiilor fundamentale ale ordinii internaţionale', a afirmat preşedintele american.

Referitor la China, care şi-a consolidat arsenalul nuclear mult mai limitat, Joe Biden a spus că Beijingul are datoria, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, 'să participe la negocieri privind reducerea riscului unei erori de calcul şi să abordeze dinamica militară destabilizatoare'.

'Nu există niciun avantaj pentru niciuna din naţiunile noastre şi nici pentru lume renunţarea la un angajament consecvent asupra controlului armelor şi neproliferarea nucleară', a spus el.

Biden a afirmat că superputeri nucleare, ca Rusia şi SUA în special, au obligaţia să dea tonul pentru a garanta viabilitatea Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), care vizează împiedicarea răspândirii tehnologiei de construcţie a armelor nucleare în lume.

'Viabilitatea TNP s-a bazat întotdeauna pe limitări semnificative şi reciproce ale armelor între Statele Unite şi Federaţia Rusă. Chiar şi în momentul de vârf al Războiului Rece, SUA şi Uniunea Sovietică au putut să lucreze împreună pentru a apăra responsabilitatea comună privind asigurarea stabilităţii strategice', a subliniat preşedintele american.

'Lumea poate avea încredere în faptul că administraţia mea va continua să susţină TNP şi va căuta să consolideze arhitectura de neproliferare care protejează oamenii de pretutindeni' în lume, a mai spus Biden.

În acelaşi timp, o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării şi-a exprimat luni nedumerirea cu privire la propunerea preşedintelui american Joe Biden de a negocia un nou cadru de control al armelor nucleare care să înlocuiască Noul Tratat START, a cărui scadenţă va interveni în 2026, relatează Reuters.

'Este aceasta o declaraţie serioasă sau site-ul Casei Albe a fost spart' de hackeri?, a declarat pentru Reuters această sursă din MAE rus. 'Dacă totuşi aceasta este o intenţie serioasă, cu cine anume intenţionează ei să discute?', a mai întrebat retoric aceeaşi sursă, în condiţiile în care dialogul dintre cele două ţări este aproape suspendat pe fondul războiului în Ucraina.

Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1