Putin acuză un act de terorism internaţional situaţia de la "Nord Stream"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sabotajul fără precedent împotriva "Nord Stream" a fost în esenţă un act de terorism internaţional. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a făcut această declaraţie, joi, în timpul convorbirii telefonice cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat asta după încheierea discuţiei dintre cei doi lideri.

"Preşedintele Rusiei a dat o evaluare fundamentală diversiunii fără precedent, în esenţă actului de terorism internaţional împotriva principalelor conducte de gaze "Nord Stream-1" şi "Nord Stream-2".

Putin a numit situaţia de la "Nord Stream" drept un act de terorism internaţional

 

S-a subliniat că Rusia va aduce această problemă într-o discuţie urgentă în cadrul Consiliul de Securitate al ONU" - se afirmă în comunicat. Menţionăm că, pe 27 septembrie, Nord Stream AG a raportat "distrugeri fără precedent", care au avut loc cu o zi înainte "pe trei ramificaţii ale conductelor de gaze offshore "Nord Stream" şi "Nord Stream-2".

Secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este "extrem de îngrijorată de această ştire" şi nu a exclus ca întreruperea activităţii conductelor să fie rezultatul unei diversiuni.

Ulterior, seismologii suedezi au anunţat despre înregistrarea în cursul zilei de luni a două explozii survenite pe rutele gazoductelor "Nord Stream".

Şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a clasificat aceste incidente drept sabotaj, subliniind că orice "încălcare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă şi va avea ca rezultat cele mai puternice măsuri de răspuns posibile".

Sabotajul conductelor de gaz

 

Scurgerile de gaze la conducta Nord Stream 1 ar putea înceta lunea viitoare, a anunțat Reuters, citând un purtător de cuvânt al Nord Stream AG.

Vladimir Putin a calificat atentatele cu bombă asupra gazoductului drept un act de terorism internațional. Vorbind cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, el a declarat că Rusia a adus problema în Consiliul de Securitate al ONU pentru o discuție urgentă. Reuniunea va avea loc vineri, nu joi, așa cum a propus delegația rusă.

Până în prezent, a spus ea, țările europene nu permit nici măcar ideea că aliații lor ar putea fi în spatele sabotajului și prezintă "o imagine a implicării directe și indirecte a Rusiei".

Țările NATO sunt îngrijorate de incidentul de la gazoductele de gaz, toate informațiile indicând un sabotaj, a precizat Consiliul Nord-Atlantic într-un comunicat. "Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice aliate va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât", se arată în document.

Autoritățile de securitate germane presupun că țevile Nord Stream și Nord Stream 2 au fost avariate prin detonarea unor "dispozitive explozive puternice", a relatat săptămânalul german Spiegel, citând surse proprii. Publicația a estimat puterea unor astfel de dispozitive la aproximativ 500 de kilograme de TNT.

Incidentul de la conductele de gaz este un "sabotaj sofisticat", probabil "în spatele căruia se află statul", a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ilva Johansson. Ea a declarat că incidentul necesită o anchetă amănunțită, "există suspiciuni" cu privire la cine este vinovat de scurgerile de informații, dar este prea devreme pentru a trage concluzii finale.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel