Publicația spaniolă El Mundo, amplu material despre Ana Aslan și tratamentul său anti-îmbătrânire 

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Publicația spaniolă El Mundo a publicat un amplu articol despre rolul important pe care l-a avut Ana Aslan în domeniul studiului gerontologiei și geriatriei.  

Ana Aslan, eminent om de știință, a primit aproximativ 40 de premii și chiar în anul în care a brevetat medicamentul Gerovital H3 a obținut premiul Leul Bernard al Organizației Mondiale a Sănătății. În 1958 a fondat Institutul de Geriatrie și Gerontologie din București. Într-un interviu acordat ziarului El País în 1982, Aslan a declarat că "întârzierea procesului de îmbătrânire prin prevenirea invalidității și a apariției bolilor este scopul #Gerovital, un preparat compus pe bază de procaină, o substanță chimică care acționează la nivel celular ca și cum ar fi o vitamină, dar fără a fi una".

"În copilărie visa să fie pilot, dar s-a răzgândit pentru că dorea să-i ajute pe alții. De aceea a optat pentru medicina, decizie care nu i-a plăcut deloc mamei sale, pentru care tânăra a început greva foamei până când s-a putut înscrie în sfârșit în 1915 la Universitatea din București. Vorbim despre Ana Aslan, un eminent om de știință român specializat în gerontologie și geriatrie.

Era cea mai mică dintre cei patru frați și și-a pierdut tatăl când avea doar 13 ani. Moartea lui a mers adânc, așa că ea a decis să fie cercetător și doctor în ciuda reticenței care a existat în acest sector predominant masculin. În cele din urmă, a scăpat cu asta. După ce a lucrat ca asistentă în timpul Primului Război Mondial, și-a înmuiat degetele de la picioare și la vârsta de 27 de ani era deja medic cu o teză de fiziologie cardiovasculară, scriu jurnaliștii spanioli de la El Mundo, în articolul despre Ana Aslan

Guvernul român i-a cerut ajutorul Anei Aslan

 

După mulți ani de cercetări, a ajuns la concluzia că un anestezic numit procaină ar putea îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Așa cum a fost cazul când guvernul român i-a cerut ajutor pentru a trata soldații care au participat la al Doilea Război Mondial. Pe baza mai multor studii în care a amestecat alte tipuri de ingrediente, în 1952 a lansat Gerovital H3, un medicament farmaceutic a cărui misiune principală era repararea și regenerarea celulelor deteriorate sau îmbătrânite .

Ana Alsan nu era conștientă de marea repercusiune socială pe care o va avea descoperirea ei, întrucât cele mai importante figuri ale jet-set-ului internațional l-au cumpărat din belșug ca mană pentru tinerețea veșnică. Printre ei s-au numărat Franco, Marlene Dietrich, John F. Kennedy, Dalí, Chaplin, Picasso, Sukarno sau Charles de Gaulle. Unii dintre colegii săi au avut unele rezerve cu privire la eficacitatea Gerovital H3, așa că au început să-l numească Faust în fuste. Dimpotrivă, mulți dintre pacienții săi aveau o musculatură mai bună, capacitatea pulmonară crescută, artrita scăzută, simptomele Parkinson întârziate..

Gerovital H3, celebra invenție a Anei Aslan 

 

Misoginie sau nu, adevărul este că acest om de știință eminent a primit în jur de patruzeci de premii și, în același an în care a brevetat medicamentul, a primit Lion Bernard de la Organizația Mondială a Sănătății. În 1958 a înființat Institutul de Geriatrie și Gerontologie București. În 1981 s-a întors în Spania pentru a deschide un centru de combatere a bătrâneții.

Într-un interviu acordat ziarului El País în 1982, Aslan comenta că „încetinirea procesului de îmbătrânire prin prevenirea dizabilității și a apariției bolilor este obiectivul Gerovital, un preparat compus pe bază de procaină, o substanță chimică care acționează la nivel celular. Parcă ar fi o vitamină, dar fără a fi una”.

A murit la vârsta de 91 de ani în 1988, mai scrie publicația spaniolă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel