Proteste uriașe în Franța. Guvernul lui Macron creșțe vârsta de pensionare la 64 de ani

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Mii de francezi au protestat din nou marţi pe străzile mai multor oraşe împotriva reformei pensiilor pe care o promovează guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, relatează dpa.

Au avut loc manifestaţii la Bordeaux, Rennes, Montpellier şi Toulouse, în timp ce grevele afectau din nou transportul feroviar, învăţământul şi sectorul energetic.

Executivul de centru de la Paris intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, accelerând totodată creşterea perioadei de contribuţie pentru pensia integrală. De asemenea, urmează să se desfiinţeze sistemele de pensii individuale cu anumite avantaje pentru unele categorii profesionale.

Ar urma însă să crească pensia minimă până la nivelul de 1200 de euro.

În prezent, vârsta medie de pensionare este mai mare decât limita legală de 62 de ani, deoarece angajaţii care nu au stagii de contribuţie suficiente continuă să lucreze. Abia de la 67 de ani, pensiile se achită integral indiferent de perioada de contribuţie - o prevedere pe care guvernul vrea să o păstreze.

Sistemul de pensii din Franța nu mai poate fi susținut



Potrivit oficialilor guvernamentali, reforma este necesară deoarece sistemul actual de pensii nu poate fi susţinut şi evoluează spre deficit.

Sindicatele consideră însă că modificările propuse sunt inechitabile.

Săptămâna trecută, conform estimărilor ministerului de interne, la proteste au participat peste 1,27 milioane de oameni; sindicatele susţin că în realitate au ieşit în stradă 2,8 milioane de demonstranţi.

Decizia revine acum Adunării Naţionale - camera inferioară a parlamentului Franţei. Dezbaterile vor continua probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare, în condiţiile în care guvernul nu dispune de o majoritate parlamentară, ci depinde de susţinerea Republicanilor, formaţiune conservatoare care are unele rezerve faţă de proiect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel