Proteste în Kazahstan: Mii de persoane au fost arestate în întreaga ţară

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Peste 5.000 de persoane au fost arestate în Kazahstan în timpul revoltelor violente care au avut loc în ultimele zile în această ţară, a anunţat duminică Ministerul de Interne de la Nur-Sultan, transmite dpa.

Autorităţile judiciare au început anchete pentru diverse delicte, a menţionat sursa citată.

În comentarii făcute la postul local Khabar24, ministrul de interne Erlan Turgumbaev a declarat că peste 100 de centre comerciale, clădiri de bănci şi circa 400 de vehicule - în principal maşini de poliţie - au fost distruse în timpul revoltelor.

În paralel cu răspunsul dur la adresa protestatarilor, autorităţile încearcă să revină la normalitate, notează dpa, citată de Agerpres.

Ministerul Comerţului a anunţat că a fost asigurată aprovizionarea cu alimentele de bază în regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis că gazul lichefiat şi combustibilul încep să fie furnizate.

 

Germania a anunțat că opreşte exporturile de arme către Kazahstan 

 

În contextul revoltelor din Kazahstan, Germania a anunțat că a oprit exporturile de arme către această țară din cauza tulburărilor existente, informează DPA.

Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro.

Cu toate acestea, este vorba despre o valoare relativ scăzută, însă s-a considerat necesară oprirea exporturilor, având în vedere situaţia actuală.

Zeci de persoane au murit, iar clădiri publice au fost jefuite şi incendiate, în special la Almatî, cel mai mare oraş şi centru economic din Kazahstan, în cele mai grave violenţe pe care le-a cunoscut fosta republică sovietică în cei 30 de ani de independenţă.

Valul de proteste, cel mai mare din ultimii ani, a fost declanşat de indignarea faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la carburanţi la staţiile de benzină din fosta republică sovietică, bogată în petrol şi gaze naturale, cu peste 18 milioane de locuitori.

Ulterior, acestea s-au transformat în proteste antiguvernamentale, scrie Agerpres.

 

 





 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel