Proteste în Iran: Femeile au ieşit în stradă, şi-au dat foc la hijaburi şi s-au tuns în public

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Iranul revizuiește legea privind obligativitatea hijabului, veche de zeci de ani, pe fondul protestelor
Iranul revizuiește legea privind obligativitatea hijabului, veche de zeci de ani, pe fondul protestelor

Iranul dă în clocot după moartea unei femei arestate şi agresate de Poliţie pentru că nu a purtat corect vălul pe cap. Sute de femei şi-au ars revoltate hijaburile în public şi mii de iranieini au protestat în Teheran şi marile oraşe. Tânăra de 22 de ani ar fi fost luată de pe stradă de Poliţia Moralei, apoi bătută în arest. A intrat în comă, iar după trei zile a murit la spital.

Scânteia revoltei s-a răspândit printre mii de femei din întreaga ţară. Au ieşit în stradă, şi-au dat foc la hijaburi, s-au tuns în public şi au scandat ore întregi „moarte dictatorului”, informează Observator. De cinci zile, câte au trecut de la moartea tragică a tinerei Mahsei Amini, Teheranul şi marile oraşe fierb. Protestatarii s-au îndreptat către reşedinţa liderului suprem, Ali Khameni, şi s-au căţărat până la etajul al doilea al clădirii. Au aruncat inclusiv cu cocktail-uri Molotov în forţele de ordine, iar un poliţist a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost cuprins de flăcări.

„Îl voi ucide pe cel care mi-a ucis sora! Vom lupta! Vom muri! Vom lua Iranul înapoi!”

 

Proteste masive după moartea tinerei de 22 de ani

 

Poliţiştii ar fi tras focuri de armă în protestatarii civili. Până acum, cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor şi alte 75 au fost rănite. Mahsa Amini a fost arestată săptămâna trecută de poliția iraniană pentru moralitate. A fost acuzată că a încălcat legea care obligă femeile să își acopere părul cu hijab sau cu un văl, iar brațele și picioarele - cu haine largi. Tânăra de 22 de ani a intrat în comă la scurt timp după ce a leşinat într-un centru de detenţie. După trei zile în spital, a murit. 

„Există rapoarte conform cărora doamna Amini a fost bătută cu un baston în cap și că așa-numita "poliție a moralității" i-a lovit capul de vehicul. Autoritățile au declarat că aceasta a murit din cauze naturale”, a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt Drepturile Omului ONU, conform sursei citate.

„Autoritățile trebuie să înceteze să mai vizeze, să hărțuiască și să rețină femeile care nu respectă regulile hijabului”, a adăugat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt Drepturile Omului ONU.

Unul dintre apropiaţii Ayatollahului Khamenei a transmis condoleanţe familiei tinerei ucise, subliniind că liderul este profund îndurerat de moartea ei. Iranienii cer desfiinţarea poliţiei moralităţii care a fost acuzată de multe ori că tratează brutal femeile. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel