Protest Vestele Galbene. Italia se teme că manifestațiile ar putea cuprinde țara

Narcis Popa |
Data publicării:

Mişcarea "vestelor galbene" din Franţa reprezintă un semnal de alarmă privind necesitatea unei tranziţii ecologice echitabile, au atras atenţia cei patru candidaţi principali la funcţia de preşedinte al următoarei Comisii Europene, într-o dezbatere desfăşurată joi la Institutul Universitar European din oraşul italian Florenţa, transmite AFP.

"Vestele galbene constitue un semnal de alarmă asupra faptului că trebuie să realizăm o schimbare necesară în economia şi în tehnologiile noastre într-o manieră socială acceptabilă", a declarat germanul Manfred Weber, liderul conservatorilor europeni.

"Trebuie să fim oneşti asupra faptului că tranziţia va fi dureroasă", a adăugat olandezul Frans Timmermans, candidatul socialiştilor. "Trebuie să o facem (...) şi putem să o facem, dar doar dacă majoritatea oamenilor simt că este sustenabil pe plan social. Ceea ce nu s-a petrecut în Franţa", a mai spus candidatul olandez.

"Toată lumea va trebui să se adapteze, de la cei mai bogaţi la cei mai săraci, dar dacă nu o facem în mod echitabil, oamenii se vor opune şi consecinţele vor fi devastatoare pentru societăţile europene", a insistat Frans Timmermans.

La fel ca germana Ska Keller (Grupul Verzilor) şi belgianul Guy Verhofstadt (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), cei doi candidaţi menţionaţi anterior s-au declarat în favoarea unei taxe pe carbon.

Atac la firmele americane 

 

Timmermans a insistat şi pentru taxarea multinaţionalelor: "Aş vrea să pornesc Alexa (asistentul virtual al Amazon) şi să întreb: Alexa, când va plăti impozite Amazon?".

Cei patru candidaţi la funcţia deţinută în prezent de Jean-Claude Juncker şi-au exprimat punctele de vedere într-o dezbatere moderată de Financial Times în cadrul "Stării Uniunii", o întâlnire consacrată situaţiei din Uniunea Europeană care are loc anual în capitala Toscanei.

Candidaţii partidelor de dreapta, eurosceptice, despre care se estimează că vor obţine scoruri bune la alegerile europarlamentare din 23-26 mai, nu au fost prezenţi la eveniment.

Potrivit datelor statistice actuale, este probabil ca învingător să iasă candidatul conservatorilor europeni, Manfred Weber, actualul lider al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel