Protest al muncitorilor români angajați în Croația. Oamenii acuză că nu au fost plătiți: „Ne întreabă familia dacă mai venim acasă“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Muncitori români protestează în Croația. Lucrările de modernizare la rafinăria din orașul Urinje au fost oprite, după ce lucrătorii români, angajați ai unei firme din Austria, acuză că nu și-au primit banii și că nu pot pleca acasă de sărbători.

Românii sunt nemulțumiți pentru că nu și-au primit drepturile bănești și, în aceste condiții, nici nu mai pot pleca acasă de sărbători. Românii avertizează că, dacă nu își primesc banii cât mai repede, vor organiza noi proteste.

În cursul zilei de luni, muncitorii au atârnat pancarte cu inscripția prin care se cerea să li se plătească salariul în urmă.

Ca și mine, sunt colegi care vorbesc acasă cu soția, cu copii, și ne întreabă ce facem, ce se întâmplă, când ne întoarcem acasă, cum ne întoarcem acasă - cu bani, fără bani. Noi sperăm, că de asta suntem aici, că această situație se va rezolva“, a declarat unul dintre muncitorii români pentru presa croată.

Aproximativ 50 de muncitori din România, care lucrează la modernizarea Rafinăriei de petrol de la Rijeka, au protestat luni din cauza neplatei ultimelor două salarii.

Subcontractantul pentru Rafinăria de petrol din Rijeka este compania românească JCR Christof Services. Această companie fiică a fost cea care i-a angajat să lucreze în rafinăria INA din Urinje prin intermediul agenției de ocupare a forței de muncă din România IGW Proiecte International Srl din București.

Protest al muncitorilor români angajați în Croația

 

INA a declarat că, în calitate de investitor responsabil, își îndeplinește în mod corespunzător obligațiile financiare față de contractorul principal.

La un protest pașnic în fața intrării în rafinăria Rijeka din Urinje, muncitorii români au avertizat asupra situației în care au fost conduși de compania Christof Industries Global din Graz, care are dificultăți financiare, mai exct sucursala JCR Christof Services din România.

Muncitorii nu vor să se întoarcă în România până nu le vor fi plătite toate salariile în urmă, iar dacă nu sunt plătiți, sunt pregătiți pentru un alt protest, spun ei.

Oamenii acuză că nu au fost plătiți: „Ne întreabă familia dacă mai venim acasă“

 

Avocatul Marko Hrstić din Rijeka, care reprezintă IGW, a confirmat pentru presa croată că, din cauza dificultăților financiare ale unuia dintre subcontractanți, Christof Industries Global din Graz, compania IGW și numeroși alți subcontractanți s-au găsit într-o situație financiară dificilă și că IGW este în pragul falimentului.

În baza contractului, IGW a repartizat către JCR Christof peste 50 de muncitori calificați, iar compania respectivă, în calitate de angajator, este obligată să le plătească salariul, indiferent dacă clientul le achită, a spus el.

Lucrătorii desemnați sunt toți cetățeni români, ale căror familii sunt în România și depind de veniturile lor, ceea ce i-a dus într-o situație disperată și doresc să iasă la bursă, cu speranța că INA d.d. ca investitor și KT-KINETICS TECHONOLGY Spa conform principiului așa-numitului „Răspunderea lanțului” își asumă responsabilitatea pentru subcontractantul lor și, în consecință, obligațiile sale“, afirmă avocatul.

După protestul muncitorilor români, INA a afirmat că nu este în niciun fel responsabilă pentru rezolvarea problemelor acestora: „Cu ocazia protestului muncitorilor companiei IGW, un subcontractant al companiei Christof, care, la rândul ei, este subcontractant al contractorului principal al proiectului, KT italian, dorim să vă informăm că INA nu este în niciun fel responsabil pentru rezolvarea problemelor lor”.

Aceștia subliniază că INA, în calitate de investitor responsabil, își îndeplinește în mod corespunzător obligațiile financiare față de contractorul principal și se așteaptă ca situația nou creată să fie rezolvată cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel