Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Programele guvernamentale pentru românii din diaspora care vor să revină în țară

Anca Mihailov |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

În perioada pandemiei, Guvernul României a lansat un program special pentru cei care vor să se întoarcă din diaspora. Sunt acordate facilități firmelor români care și-au pierdut locul de muncă în străinătate.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, la începutul lunii iunie, că firmele vor primi de la stat 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. „O măsură activă, pe care Guvernul a susţinut-o la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, constă în acordarea angajatorului a unei sume de maximum 50% din salariul unui angajat, până la 2.500 de lei, pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă 16-29 de ani sau are peste 50 de ani. Această măsură vizează deopotrivă segmentul de forţă de muncă tânără, dar şi pe cel care depăşeşte 50 de ani şi care se află în serioase situaţii de dificultate în a-şi găsi un loc de muncă”, a explicat ministrul.

Această măsură se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi au fost întrerupte în perioada de lockdown din primăvară, din motive neimputabile lor. „Ne adresăm cu prioritate românilor care s-au aflat în situaţii de desfacere a contractelor de muncă în străinătate, s-au întors în ţară, îşi caută un loc de muncă şi în acest sens încurajăm angajatorii să îi aibă în vedere, pentru că sunt oameni dispuşi să îşi asume o activitate în România şi care au nevoie de o încurajare în acest sens “, a spus Violeta Alexandru, într-o conferință de presă.

Pentru a se asigura că românii care se întorc astfel în țară vor putea lucra aici cel puțin doi ani, guvernul a stabilit că măsura va acoperi o perioadă de 12 luni, începând de la data angajării, iar firma trebuie să mențină fiecare angajat pentru încă 12 luni de la terminarea celei pentru care a primit sprijin de la stat. De asemenea, Executivul i-a îndemnat pe angajatori să profite de noile instrumente de sprijin financiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel