Profesorul Cherecheș, despre ritmul de vaccinare din România: În următorii ani vom avea restricții, limitări de mișcare, impunerea măștii

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
razvan_chereches_declaratii
razvan_chereches_declaratii

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, a vorbit, la Europa FM, despre imunitatea de turmă și un scenariu pesimist, care l-ar putea avea România.

România se apropie acum de 4.400.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, dar nu atinge pragul de 5 milioane pe care îl țintiseră autoritățile, până la 1 iunie.

„Mai este un scenariu, în care noi nu vom reuși să ajungem la imunitatea de grup niciodată. Dacă tragem mult mâța de coadă și prelungim mult procesul de vaccinare e posibil să înceapă să se termine perioada de imunitate a vaccinului, nu știm cât durează, e posibil acest lucru. S-ar putea ca prin primăvară, dacă noi reușim să ajungem abia la un 50%, anul viitor să trebuiască să reîncepem procesul de vaccinare” , a spus Răzvan Cherecheș la Europa FM.

Asta înseamnă că intrăm într-un cerc vicios, în care, dacă până în primăvară nu crește numărul celor vaccinați, ne putem aștepta la restricții periodice, ani de zile, spune profesorul Cherecheș. „Dacă noi nu ajungem la imunitatea de grup nu putem să ne reluăm activitatea normală. Înseamnă că, periodic, în următorii ani vom avea restricții în unele zone, limitări de libertate de mișcare, din nou impunerea măștii până la scăderea numărului de cazuri, din nou campanii de vaccinare, pentru că ăsta e genul de efort pe care poți să-l faci o dată, semnificativ și dacă nu l-ai făcut pe urmă tot trebuie să continui. Populația se uzează, deci acum e vital ca guvernul și autoritățile să își folosească toate resursele, să le împingă într-o singură direcție”, a mai punctat profesorul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel