Producătorii europeni: 70% dintre pacienții români riscă să rămână fără variantele de medicamente mai ieftine

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Prima terapie genică din România care va fi inclusă pe noua listă de compensate care va intra în vigoare de la 1 decembrie 2022 / Foto: Unsplash
Prima terapie genică din România care va fi inclusă pe noua listă de compensate care va intra în vigoare de la 1 decembrie 2022 / Foto: Unsplash

​Producătorii de medicamente din Europa au avertizat că ar putea înceta să mai producă unele medicamente generice ieftine din cauza creșterii costurilor cu energia electrică. 70% dintre pacienții români bolnavi solicită o revizuire a modului în care sunt stabilite prețurile acestora, anunță Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Medicamentele generice sunt variante de pastile, de regulă, mai ieftine, echivalente ale produselor farmaceutice originale mai scumpe prescrise de medici. Acestea conțin aceeași substanță activă și sunt combinate cu medicamente inovative pentru tratarea bolilor cronice.

 

Inflația excesivă a costurilor de producere poate duce la dispariția medicamentelor generice de pe piață

 

„Facilitățile de producție riscă să-și restrângă activitatea, iar unele să înceteze să mai producă medicamente generice. Industria de medicamente generice și biosimilare are o obligație morală și legală de a menține aprovizionarea cu medicamente către România și suntem pe deplin angajați să facem acest lucru.

Cu toate acestea, nu putem opera într-un mediu care combină inflația excesivă a costurilor de producție cu politici de taxare (taxa clawback) si cu presiuni de scădere constantă a prețurilor. Prin urmare solicităm Guvernului României să abordeze această situație dificilă prin politici durabile”, este semnalul de alarmă al producătorilor de medicamente.

 

O altă problemă este creșterea prețurilor medicamentelor deja scumpe pentru tratarea bolilor cronice

 

Din 2015 și până în prezent, pe piața locală au intrat 1.000 de medicamente generice. Acestea „au generat economii de cost de 780 milioane Euro (la bugetul pentru compensarea medicamentelor) și un acces crescut de 3 ori al pacienților la tratament. 60% dintre aceste economii de cost și anume 472 milioane Euro au fost generate de medicamentele generice din clasele terapeutice: Oncologie, Cardiologie, Diabet și Neurologie. Fără economiile de cost aduse de către medicamentele generice, Guvernul nu ar fi putut susține cererea tot mai mare de medicamente din ultimii ani”, constată producătorii de medicamente.

„Având în vedere contextul socio-economic și introducerea unor medicamente inovative costisitoare în listele de rambursare, realizarea de economii de cost de amploare este vitală pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate”, explică aceștia.

 

Europa cere o flexibilitate mai mare în ceea ce privește prețurile medicamentelor

 

Asociațiile de producători de medicamente generice din statele membre solicită, de asemenea, autorităților naționale de sănătate o mai mare flexibilitate în ceea ce privește prețurile medicamentelor, a declarat Medicines for Europe.

"S-ar putea să renunțăm la trei, poate cinci produse din cauza impactului direct și indirect al creșterii costurilor energiei", a declarat Elisabeth Stampa, director executiv al Medichem SA, un producător de medicamente generice și ingrediente farmaceutice cu sediul lângă Barcelona, în Spania.

De asemenea, președintele asociației italiene a industriei farmaceutice, Marcello Cattani, a declarat pentru Euronews despre costurile energiei că sunt de șapte ori mai mari decât anul trecut, în timp ce dolarul american, în care se plătesc de obicei ingredientele internaționale, este în creștere față de euro.

"Sectorul nu poate transfera costurile mai mari ... Riscurile de impact negativ asupra producției și disponibilității medicamentelor sunt foarte mari", a spus el.

 

Ce măsuri solicită producătorii de medicamente generice din România

 

În România, o variantă pentru ca medicamente generice și biosimilare să nu dispară de pe piață ar fi scăderea taxei clawback pentru medicamentele de tip II și III cu un procent de 6- 8, care „din cauza modului de calcul al taxei, la prețul de raft , pentru un medicament generic de tip III compensat integral, cu un preț de producător aflat in intervalul 5-50 RON, se plătește o taxă clawback de peste 28% și nu 20% cum prevede Legea 53/2020”, declară producătorii.

Cea de-a doua variantă ar fi ajustarea politicii de preț cu rata inflației, cel puțin pentru medicamentele de până în 100 RON.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel