Prințul moștenitor saudit și Erdogan s-au întâlnit în Turcia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a sosit miercuri în Turcia pentru prima dată după ani de zile pentru discuții cu președintele Tayyip Erdogan în vederea normalizării depline a legăturilor care au fost rupte după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit Reuters.

Vizita marchează un prim pas în eforturile liderului saudit de a-și reabilita imaginea dincolo de Golf și vine în contextul în care Erdogan caută sprijin financiar care ar putea ajuta la ameliorarea economiei turcești afectate înainte de alegerile strânse pentru președinte.

În aprilie, Erdogan a purtat discuții cu prințul Mohammed în Arabia Saudită, după o campanie de luni de zile pentru a repara relațiile dintre puterile regionale, inclusiv renunțarea la procesul turcesc privind uciderea lui Khashoggi în 2018 la Istanbul.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că el și prințul Mohammed vor discuta „la ce nivel mult mai înalt” pot duce legăturile în timpul discuțiilor de la Ankara.

Se așteaptă ca vizita să aducă „o normalizare completă și o restabilire a perioadei de dinaintea crizei”, a declarat un oficial turc de rang înalt pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Un deputat finlandez cere boicotarea kebaburilor turcești pentru că Turcia a refuzat aderarea Finlandei la NATO

 

Erdogan: „Va începe o nouă eră”

 

Erdogan l-a întâmpinat pe prințul Mohammed la palatul prezidențial din Ankara cu o ceremonie, iar cei doi și-au strâns mâinile și s-au îmbrățișat, înainte de a fi întâmpinați de membrii cabinetului turc.

Într-o declarație transmisă după discuții, cele două țări au subliniat determinarea de a inaugura o nouă perioadă de cooperare în relațiile bilaterale.

Oficialul turc a precizat că cele două țări au ridicat restricțiile privind comerțul, zborurile și difuzarea de seriale TV, fiind, de asemenea, oprită acoperirea mediatică negativă reciprocă.

Turcia, discuţii cu ton pozitiv cu reprezentanţii Suediei şi Finlandei, privind aderarea la NATO

 

Cu toate acestea, el a spus că negocierile privind o posibilă linie de schimb valutar, care ar putea ajuta la refacerea rezervelor valutare diminuate ale Turciei, nu se mișcă „atât de repede pe cât se dorește” și vor fi discutate în privat între Erdogan și prințul Mohammed.

Cele două țări au discutat, de asemenea, despre îmbunătățirea cooperării în domeniul comerțului și în sectoare precum apărarea, energia și turismul, printre altele, se arată în declarația comună. Acesta a adăugat că Ankara a invitat fondurile de investiții saudite să investească în startup-uri turcești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel