Primul coridor umanitar din Severodonetsk. Civilii pot pleca din zona asediată de ruși

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un coridor umanitar se deschide pentru prima dată în Severodonetsk, orașul ucrainean care se afșă în centrul luptelor din estul Ucrainei, anunță BBC.

Armata rusă a declarat că acesta va fi deschis 12 ore, începând cu ora 08:00, ora Moscovei, iar oamenii vor fi duși spre nord, în teritoriile ocupate.

Orașul a fost izolat de restul Ucrainei de când trupele rusești au aruncat în aer mai multe poduri cheie.

Primul coridor umanitar din Severodonetsk

 

Cu toate acestea, în ciuda pierderii podurilor, forțele ucrainene încearcă în continuare să evacueze civilii.

Se crede că în oraș, care se află în estul regiunii Luhansk, au mai rămas aproximativ 12.000 de persoane. Înainte de război, în oraș locuiau peste 100.000 de persoane.

Coridoarele umanitare deshise în alte locuri, precum cele din orașul portuar Mariupol din sud, au fost foarte greu de administrat.

Rușii bombardează intens uzina chimică din Severodonetsk

 

Rușii au întețit atacurile asupra orașului Severodonetsk, iar bombardamentele vizează și uzina chimică în care se adăpostesc sute de civili, inclusiv copii, anunță ucrainenii. 

Uzina chimică din Severodonetsk este vizată de „focuri intense ale artileriei”, a anunțat luni guvernatorul regional Serhiy Haidai.

Zona industrială este atacată de rușii care controlează aproximativ 70% din oraș.

În zonă se dau lupte grele, a mai spus guvernatorul citat de Sky News.

Aproximativ 500 de persoane, inclusiv 40 de copii, s-au adăpostit în buncărele de la uzina chimică Azot, anunță oficialii ucraineni.

Sute de militari ucraineni sunt uciși în fiecare zi

 

Sute de militari ucraineni sunt uciși în fiecare zi în timpul confruntărilor cu unitățile rusești, anunță oficialii din Ucraina, citați de Sky News.

Între 100 și 200 de militari ucraineni sunt uciși în fiecare zi, potrivit consilierului prezidențial Mykhailo Podolyak.

Acesta a declarat pentru BBC că Rusia a „aruncat pe front cam tot ce nu este nuclear".

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a estimat că numărul zilnic de decese este în jur de 100.

În ceea ce privește pierderile rușilor, Zelenski afirmă că Rusia ar putea ajunge până la 40.000 de pierderi până la sfârșitul lunii iunie.

Invazia din Ucraina face ca arsenalul nuclear global să crească pentru prima dată după Războiul Rece

 

Este de aşteptat ca arsenalul nuclear global să crească în următorii ani pentru prima dată de la Războiul Rece, în timp ce riscul ca aceste arme să fie folosite este cel mai mare din ultimele decenii, a declarat luni un important grup de reflecţie privind conflictele şi armamentul.

Invazia Rusiei în Ucraina şi sprijinul acordat de Occident Kievului au sporit tensiunile între statele care deţin arme nucleare din lume, a anunțat think-tank-ul Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) într-un nou set de cercetări.

În timp ce numărul de arme nucleare a scăzut uşor între ianuarie 2021 şi ianuarie 2022, SIPRI a declarat că, dacă puterile nucleare nu iau măsuri imediate, stocurile globale de focoase ar putea începe în curând să crească pentru prima dată în ultimele decenii, scrie Reuters.

„Toate statele înarmate nuclear îşi măresc sau îşi modernizează arsenalele şi majoritatea îşi ascut retorica nucleară şi rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare”, a declarat Wilfred Wan, directorul Programului pentru arme de distrugere în masă al SIPRI, în anuarul din 2022 al think-tank-ului.

„Aceasta este o tendinţă foarte îngrijorătoare”, a afirmat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel