Prima rachetă din Marea Britanie va fi lansată în această seară

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Prima rachetă din Marea Britanie va fi lansată în această seară / Foto: Captură video youtube
Prima rachetă din Marea Britanie va fi lansată în această seară / Foto: Captură video youtube

Emoțiile cresc înaintea lansării primei rachete de pe teritoriul Marii Britanii. În această seară, luni, 9 ianuarie, sateliții vor fi lansați în spațiu de pe aeroportul Cornwall de lângă Newquay, fiind și prima dată când sunt lansați în spațiu din Europa.

Misiunea "Start Me Up" - numită după hitul din 1981 al trupei The Rolling Stones - implică o aeronavă Boeing 747 repurtată de Virgin Atlantic și racheta LauncherOne a Virgin Orbit.

Aeronava 747, supranumită Cosmic Girl, va decola pe orizontală și va transporta racheta de la noua facilitate Spaceport Cornwall.

După aproximativ o oră de zbor, racheta va fi lansată la 35.000 de metri deasupra Oceanului Atlantic, la sud de Irlanda.

Avionul se va întoarce apoi la portul spațial, în timp ce racheta își va aprinde motorul și va duce pe orbită mai mulți sateliți de mici dimensiuni cu o varietate de aplicații civile și de apărare, cum ar fi monitorizarea pescuitului ilegal, a contrabandei, a traficului, a pirateriei și a terorismului.

 

Este pentru prima dată când se lansează o rachetă în Europa

 

Până acum, sateliții produși în Marea Britanie trebuiau să fie trimiși în porturi spațiale străine pentru a fi lansați în spațiu.

Ian Annett, director executiv adjunct al Agenției Spațiale Britanice, a descris "entuziasmul său imens", duminică, 8 ianuarie.

„Cine nu ar fi entuziasmat de faptul că este pentru prima dată când acest lucru a fost realizat în Europa? Asta pentru că este greu", a spus el.

„Există un moment în care antrenamentul preia controlul și intri în acel ritm în care echipele știu ce trebuie să facă. Ei știu când trebuie să ia deciziile pe care trebuie să le ia.

„Aș spune că adevăratele realizări aici nu sunt succesele pe care le puteți vedea neapărat, ci toate provocările pe care, în mod colectiv, ca echipă, oamenii le-au depășit. Punctul culminant al tuturor acestor lucruri este plasarea acestor misiuni interesante în spațiu. Lucrurile de la capătul dinspre vârf al rachetei sunt cele care contează cu adevărat."

 

„Ne vom întoarce la sfârșitul acestui an pentru a lansa din nou"

 

A existat o speranță că lansarea ar putea avea loc înainte de Crăciun, dar, din cauza unor probleme tehnice și de reglementare, a trebuit să fie amânată până în 2023.

Dan Hart, directorul executiv al Virgin Orbit, a declarat: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Știam că nu va fi floare la ureche atunci când am profitat de această oportunitate. Am lucrat foarte îndeaproape cu Agenția Spațială din Marea Britanie, cu Autoritatea Aviației Civile și cu Spaceport Cornwall, precum și cu comunitatea internațională a spațiului aerian.

Cred că am învățat multe făcând asta. Cred că, la fel ca orice premieră, prima dată când o faci este dificil, a doua oară știi deja și poți anticipa. Răspunsul scurt este că suntem încântați să ne aflăm aici și suntem încântați de viitor și de faptul că ne vom întoarce la sfârșitul acestui an pentru a lansa din nou."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel