Prezenţe româneşti la cea de-a 79-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Cinematografia românească revine cu numeroase participări în competiţiile Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia şi evenimentele adiacente.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia sprijină participarea la Festival a filmelor "Spre Nord / To the North" (2022, regia Mihnea Mincan), selecţionat în secţiunea competitivă Orizzonti, şi "Anhell69" (2022, regia Theo Montoya), participant în secţiunea Settimana Internazionale della Critica.

"Spre Nord / To the North", lungmetrajul de debut al regizorului Mihnea Mincan (co-producţie România, Franţa, Grecia, Bulgaria, Cehia) a fost realizat cu participarea Centrului Naţional al Cinematografiei. Mihai Mincan este şi autorul scenariului, director de imagine este George Chiper-Lillemark, iar montajul este realizat de Dragoş Apetri.

Sound designul filmului este semnat de Nicolas Becker, muzica originală de Marius Leftărache, iar directoare de casting Florentina Bratfanoff, care va fi prezentă la festival cu sprijinul IRCCU Veneţia.

Proiecţiile cu public vor avea loc luni, de la ora 14,00, la sala Darsena şi pe 6 septembrie, de la ora 13,00, la PalaBiennale.

"Anhell69", co-producţie Columbia, România, Franţa şi Germania, este lungmetrajul de debut al regizorului Theo Montoya.

Din România, din echipa filmului fac parte: Bianca Oana (co-producător); Vlad Feneşan şi Marius Leftărache (muzica); Marius Leftărache, Victor Miu, Marian Bălan şi Dragoş Ştirbu (sunet); Delia Oniga (montaj), care vor fi prezenţi la Festival cu sprijinul IRCCU Veneţia.

Filmul a beneficiat de finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei şi de contribuţia Televiziunii Române.

Proiecţiile cu public vor avea loc pe 7 septembrie, de la ora 14,00, la Sala Perla şi pe 8 septembrie, de la ora 19,30, la sala Corinto.

Filme românești la Festivalul de Film de la Veneția

 

În programul Festivalului regăsim şi alte nume româneşti: Cristina Groşan, regizoarea filmului "Eşecuri Comune / Ordinary Failures", în competiţia Giornate degli Autori, Sebastian Dascălu în distribuţia filmului "Vera" (regia Tizza Covi, Rainer Frimmel).

În paralel cu Festivalul, în finala concursului de finanţări pentru proiecte organizat de European Producers Club, dedicat producătoarelor de film din Europa, este selecţionat proiectul serialului românesc "Export Only" (producător Ada Solomon, scenariul Cristina Iliescu).

Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia va avea loc pe Lido de la Veneţia în perioada 31 august - 10 septembrie 2022. Festivalul este recunoscut oficial de FIAPF (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film) şi este unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale de film din lume.

În acest an, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia (Biennale Cinema), considerat unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de film, celebrează 90 de ani, fiind cel mai vechi festival de film din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel