Prețurile o iau razna în Austria: Chiriile, din ce în ce mai scumpe, cumpărarea unei locuințe - misiune aproape imposibilă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Experții fac previziuni sumbre pentru cei care intenționează să aibă în proprietate o locuință proprie. Totodată, pentru mulți oameni chiriile devin din ce în ce mai greu accesibile. Verzii propun un pachet împotriva inflației în domeniul locuințelor și o „frână“ pentru tarifele de închiriere.

Locuințe la prețuri accesibile: Un vechi hit politic care în prezent nu sună pentru mulți decât ca o bătaie de joc. Inflația, creșterea chiriilor, prețurile energiei: Din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă spre sărăcie și abia își permit să trăiască.

Prețurile o iau razna în Austria

 


Guvernul Austriei reacționează la aceste creșteri, într-o zonă elementară: Imobiliarele. „Locuințele nu trebuie să te facă sărac", cer Verzii, printr-o moțiune de inițiativă a unui pachet anti-speculații în sectorul locuințelor, care joacă un rol important în Austria.


Punctele centrale sunt, în primul rând, o frână a chiriei în cazul vânzării imediate. Chestiune nereglementată până în prezent. Acum există o limită de 15 ani pentru valorile orientative la rate accesibile.

Chiriile, din ce în ce mai scumpe, cumpărarea unei locuințe - misiune aproape imposibilă

 

În al doilea rând: perioada de speculație pentru vânzare imediată a unei locuințe. Apartamentele care sunt vândute imediat după "construcție sunt retrase de la speculații timp de 15 ani. Acest lucru poate fi realizat printr-un drept de preempțiune ancorat pentru dezvoltatorii imobiliari non-profit la prețuri rezonabile“, cer Verzii.


"Acest lucru va face ca revânzarea să fie mai puțin atractivă", spune mandatarul Partidului Verde, Nina Tomaselli, care este principalul responsabil pentru acest pachet. Acesta urmează să intre în vigoare la 1 iulie. Tomaselli: "Locuințele nu sunt o marfă și trebuie să fie scoase cât mai bine posibil din logica pieței. Locuința este un drept fundamental, nu și speculația", potrivit Krone.


Inflația extremă: Face guvernul suficient pentru a o contracara?



Măsura guvernului este într-adevăr necesară. Acest lucru este demonstrat de cifrele actuale ale think tank-ului economic liberal Agenda Austria. Concluzie: Creșterea rapidă a costurilor de construcție. Locuințele devin și mai scumpe. "Numai costul materialelor a crescut cu aproape 27% în decurs de un an", a calculat economistul Jan Kluge de la Agenda.

"Cu chirii de referință reglementate, proprietarii vor lua în considerare scoaterea apartamentelor de pe piață. În Berlin, unde există frâne în ceea ce privește chiriile, vedem deja acest lucru", spune Kluge. În sectorul nereglementat, chiriile ar crește oricum până la cer - dar și apartamentele non-profit ar fi afectate.

Atâta timp cât Corona și războiul vor face ravagii, tensionând astfel lanțurile de aprovizionare și prețurile energiei, situația precară nu se va schimba prea mult. "Impactul va fi resimțit luni de zile, dacă nu chiar ani de zile."

Acest lucru face ca acțiuni precum pachetul anti-speculații să fie cu atât mai important. Va fi nevoie de mai multe pachete, asta este sigur.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel